Kako da sprečite prerano sedenje kose

Autor: Svetlana Stojaković

29.05.2018 15:48

Foto:

Foto:Britanski dermatolozi su uradili niz eksperimenata kada su pronašli da do pedesete godine starosti, čak 50 odsto svetske populacije ima najmanje 50 odsto sede kose. Reč je o prirodnom procesu koji se zove depigmentacija, a često seda kosa počne da se pojavljuje u 20. i 30. godinama života.

Noćni čuvari lepote: Negujte se dok spavate

Portal Brajt Sajd piše da kompletno sedenje kose može da traje u periodu od deset godina, a obično stres utiče na ubrzanu promenju strukture dlake.

Razlozi zašto se javlja seda kosa mogu biti razni. Najpre je reč o genetici – ako je većina članova vaše porodice osedelo u ranim godinama, onda je velika verovatnoća da ćete I vi. Takođe pojavu sedih dlaka mogu izazvati problemi sa tiroidnom žlezdom, deficit bitamina B i gvožđa u krvi, uzimanje određenih lekova, loša ishrana, I pušenje koje utiče na protok kiseonika.

Kako da se borite sa sedima i da sprečite njihov nastanak?

Promenite ishranu i uključite povrće, voće i hranu bogatu vitaminom B12 (riba i druga morska hraba, mleko, jaja, piletina), B9 (pirinač, bubrežasti pastulj, sočivo), bakar i gvožđe (indijski orah, badem). Ne samo da ćete tako obezbediti viši nivo proteina i vitamina koji će pomoći vašoj kosi, već ćete pomoći telu da zadrži oblik.

Ojačajte fizičko i mentalno zdravlje: Smeh je najbolji lek

Posetite lekara i proverite svoje zdravlje, posebno rad tiroidne žlezde. Lekarskim pregledom možete da utvrdite problem koji možda niste ni primetili.

Uvedite masažu temena glave- tako ćete povećati protok krvi u folikulama dlake

Selena Gomez promenila frizuru: Novi trend koji muškarci obožavaju (foto)

Izaberite modernu frizuru. Kratka kosa uvek izgleda odlično, lako je negovati i vizuelno povećava volume. Druga opcija je da izaberete stepenasti duži bob. Ova frizura odgovara gotovo svim oblicima lica i može se stilizovati na razne načine.

Koristite maske za kosu. One će nahraniti koren dlake. Predlog je da napravite masku od dve kašike kokosovog ulja i sok od pola limuna. Ostavite da odstoji na glavi oko 10 minuta. Masirajte teme i isperite kosu.

Revolucionarno otkriće: Naučnici na tragu novog leka protiv ćelavosti

Nemojte sakrivati sedu kosu. Veliki broj poznatih ličnosti, poput Ričard Gira i Džordž Klunija ne skrivaju niti boje svoju sedu kosu. Zapravo, siva kosa je u poslednjih godina bila veoma popularna zahvaljujući Instagramu, pa ju je čak i manekenka Kara Delevinj nosila.