Mitovi o kosi u koje (ne)treba verovati

Autor: Svetlana Stojaković

23.10.2018 17:35

Foto:

Foto:Kosa je najlepši ukras žene, ali dobra frizura i zdrava kosa nisu nešto što pada s neba, već traži detaljnu brigu.

Međutim, iako se o kosi mnogo govori i piše, većina još veruje u neke priče koji su daleko od istine. Pa koji su to najčešći mitovi o kosi?

Blistava, uredna i moderna frizura: Saveti frizera Megan Markl za savršenu kosu

Mit boj 1: Često šišanje podstiče rast kose

Često šišanje vrhova kose uopše ne utiče na folikule koje su bitne za rast kose. Šišali vi kosu ili ne, ona će rasti najviše po dva santimetra mesečno. Šišanje ispucalih vrhova stvara iluziju malo gušće kose, jer kad su vrhovi ispucali, kosa izgleda ređa.

Kajli Džener: Najskuplje ekstenzije za kosu

Mit broj 2: Kad dugo koristite isti šampon, on prestane da deluje

Da bi kosa bila čista ne morate stalno menjati šampon. Ali ako ste tek počeli da farbate kosu ili češće koristite uređaje za "peglanje" ili uvijanje kose, dobra je ideja da počnete koristiti hidrantni šampon, ako ga dosad niste koristili. Inače, nema svrhe menjati šampon.

Kako da sprečite prerano sedenje kose

Mit broj 3: Hladna voda za ispiranje čini kosu sjajnijom

Besmisleno je tvrditi da će nakon takvog postupka kosa biti sjajnija. Kosa ne sadrži žive ćelije pa ne može reagovati na toplo i hladno. Umesto da se smrzavate pod hladnim tušem, za sjaj kose koristite regenerator.

Mit broj 4: Svaki deo kose svakodnevno raščešljajte sto puta

Takvim postupkom raspoređujete prirodnu masnoću ravnomerno po kosi pa će ona biti zdravija i sjajnija. To uopšte nije tačno. Zapravo, stalno češljenje izaziva trenje u kosi što dovodi do oštećenja i lomljenja pa kosa izgleda mrtva ili kovrdžava. Zato se češljajte širokim češljevima bez preteranog raščešljavanja.

Preporuka stručnjaka: Super trik koji rešava problem naelektrisane kose

Mit broj 5: Ređe koristite šampon pa će kosa biti manje masna

Uzroci masne kose na koje možete uticati, a evo i kako

Možete kosu prati šakom šampona ili bez njega, ali ona će biti jednako masna. Manje šampona uopšte ne utiče na lojne žlezde jer na njih utiču geni i hormoni. Ali ako koristite malo šampona, na temenu će se nakupiti više masti i prljavštine, to će iritirati vlasište i kosa će slabije rasti, piše Dnevni avaz.