Šenon Doerti: Doba velikog straha i strepnje

Autor:

05.10.2018 21:00

Foto:

Foto:



Glumica Šenon Doerti kojoj je pre tri godine otkriven rak grudi, pa je prošla dug i ozbiljan proces lečenja, tvrdi da je zbog bolesti postala bolja privatno i profesionalno, kao i da su lepe reči i tuđa iskustva to mučno putovanje učinili lakšim

Glumica Šenon Doerti (47), koju smo voleli da gledamo u serijama “Čari” i “Beverli Hils”, dugo se borila sa kancerom i uspešno ga pobedila. Od trenutka kad joj je 2015. dijagnostikovan kancer dojke prošla je kroz razne faze lečenja, a sada kada je sve iz nje, ispričala je šta je sve naučila tokom borbe sa opakom bolešću. U intervjuu za “Dobro jutro, Ameriko” otkrila je da joj je rak pomogao da bude bolja glumica.

- Takođe, mislim da me je bolest učinila boljom osobom. Jer, zahvaljujući ovom iskustvu srušila sam mnoge zidove, barijere, spremnija sam za iskušenja koja život stavlja pred mene - rekla je Šenon.

Šenon Doerti optimista uprkos lošim rezultatima: Kancer se vratio?

Nakon suočavanja sa teškom bolešću tužila je svog bivšeg poslovnog menadžera jer joj nije plaćao zdravstveno osiguranje, zbog čega je propustila nekoliko lekarskih pregleda. Da se to nije desilo, veruje kako bi joj kancer bio dijagnostikovan ranije.

Šenon se u maju 2015. podvrgla mastektomiji, ali se rak proširio i na limfni sistem. Usledile su mnogobrojne hemoterapije, zračenje, operacije. Kroz šta prolazi zvezda “Beverli Hilsa” nije krila nijednog trenutka, već je otvoreno govorila o svemu.

- Znam da mi je to pomoglo. Lepe reči drugih ljudi, tuđa iskustva, podrška porodice i prijatelja davali su mi nadu. Sve to je ovo mučno putovanje učinilo lakšim.

Dve i po godine nakon operacije kada joj je odstranjena cela dojka, išla je na novu hiruršku intervenciju - rekonstrukciju dojke. Dok je ležala u bolnici i čekala, razmišljala je šta dalje.

- Težak trenutak. Desi se. Takav jedan je danas. Šta remisija znači? Čula sam tu reč i nemam pojma kako da reagujem. Dobre vesti? Da. Ogromno da. Sada mi preostaje samo da čekam. Kao što svaki moj kolega oboleo od raka zna, narednih pet godina je presudno. Rak se vraća i to se stalno dešava. Mnogi od vas su podelili tu priču sa mnom. Dakle, čekam, samo rasterećena. U međuvremenu, donosim odluke. Rekonstrukcija dojke - da. Odluka o preuzimanju pilula za narednih pet godina, koje nose gomilu problema i sporednih efekata - da. Ja sam blagoslovena, znam to. Ali za sada čekam. Remisija? Samo diši - hrabrila je sama sebe Šenon.

Pre tri meseca je pobedila rak: Šenon Doerti izgleda neprepoznatljivo (foto)

Bilo je i dana kada je morala da se suoči sa potpunim nerazumevanjem okoline.

- Vozim se kući sa mojom ljubavlju. Pre toga, dok smo bili u liftu, pitao me je kako se osećam. Umorno, rekla sam mu, jer sam upravo imala tretman zračenja. Devojka pored se odmakla koliko je mogla. Naredna tri sprata me je gledala kao da sam zarazna. Okej, pomislila sam i rekla sebi: “Šenon, glavu gore. Uhvatila si se u koštac sa radijacijom i pobedila, pobedićeš i ovo”. Tako sam oterala te loše misli. Nadam se da će vam ovo moje iskustvo pomoći - poverila se fanovima.

Nedugo pošto se vratila glumi, početkom ove godine objavila je veoma emotivan status.

Šenon Doerti ganula supruga fotografijom sa venčanja

- Dobro jutro. Ne tako davno pitala sam se da li ću se ikada vratiti da radim ono što volim. Da budem kreativna na setu i da osećam duboko u sebi to zadovoljstvo postignuća. Prošle nedelje sam radila sedam dana. Nisam imala slobodan vikend i volela sam svaku sekundu. Naporno sam radila da stignem ovde, ali sam i vrlo blagoslovena. Srećna sam, i ne prođe nijedan dan da se ne zahvalim Bogu na ovom blagoslovu života koji imam. Zato idem s punim dugom. Duh zahvalnosti i ljubavi. U svemu je lepota.

Sada je, kaže, sve dobro. Međutim, bilo je trenutaka kad se nalazila u potpunom očaju. Na momente je osećala i strah.

- Bila sam sasvim izgubljena, pitala sam se šta dalje. Ali, takve emocije s vremenom počinju da blede, ponovo se jave radost i uzbuđenje što si živa. Pa opet usledi neizvesnost, jer sledećih pet godina čekaš rezultate markera, a onda dođe novo testiranje posle narednih pet godina. Markeri i remisija me čine ludom - iskrena je glumica.

Maja Gašić

Autor