Ivana Rašić

Sajsi MC za Gloriju: Suprug i ćerka imaju svoje omiljene igre, zaljubljena sam u Natašu

Autor:

03.03.2024 11:27

Foto: Goran Popovski za magazin Gloria

Foto: Goran Popovski za magazin Gloria

Ivana Rašić za Gloriju o majčinstvu i povratku na scenu



Kada analizira prvu godinu majčinskog staža, pevačica Ivana Rašić (42), u svetu muzike prepoznatljiva kao Sajsi MC, može da bude zadovoljna.

Takvom stanju najviše doprinosi jedanaestomesečna ćerka Nataša koja od svakog dana stvara nezaboravnu avanturu. Prve nedelje majčinstva pamtiće ipak po besu koji je osećala spoznajući da naše društvo nema razumevanja za porodilje.

Aleksandar Crnogorac

 

- Mislila sam da imam kapaciteta da shvatim i prihvatim stvari i kada ih sama ne doživim. Sad sam uvidela da je to bilo pogrešno, da je to bilo rezultat moje ohole samouverenosti, jer je transformacija koju žena prođe kad se porodi najgore iskustvo koje sam do sada doživela.

Ženama mora da se olakša na svaki način taj osetljiv period, ali mi kao društvo nemamo razumevanje i saosećanje prema porodiljama. Doskora sam zbog toga bila i besna i ljuta na ceo svet.

Pročitajte Samo što se porodila, Sajsi MC na ivici - Mama je došla da živi sa nama, preteško je

Nije poenta u tome da ti je potrebna pomoć oko bebe, nego tebi lično, jer si ranjiva, osetljiva, hormoni ti luduju. Imala sam ogroman fizički, psihički i emotivni teret koji nisam mogla ni da zamislim.

Ranije, dok sam po gradu viđala majke s decom, o njima nisam ni razmišljala. Sad pomislim da su i one prošle isto što i ja, čak možda i sto puta gore, i bude mi teško, pošto mi nismo kreirali društvo za majke s decom.

privatni album ustupljen magazinu Gloria

 

Sajsi MC ne krije -  Frka zvana kupanje

Priznaje da je najviše strahovala od porođaja zbog svedočenja brojnih žena o akušerskom nasilju i nehumanim uslovima u porodilištima.

- Bila sam naplašena, ali mi se dogodilo sve suprotno, moje iskustvo je sjajno. Nisu mi dali indukciju, porodila sam se potpuno prirodno, posle devet sati.

S obzirom na to da mi je vodenjak pukao u pola noći, čekala sam do jutra da počnu bolovi da bih otišla u porodilište.

Pročitajte Čestitamo - Porodila se Sajsi MC, do poslednjeg časa ime bebe čuvala u tajnosti

Tek kasnije sam shvatila da sam tako mogla bebu da dovedem u rizik, da je otekla sva plodova voda. Iskreno, bila sam malo i ljuta što je beba poranila dve nedelje, a da sam se samo ja pitala, mogla sam da budem trudna i tri godine, toliko sam se dobro osećala u drugom stanju.

Natašu je rodila dve nedelje pre predviđenog termina.

- Na porođaju je bila baš mala, imala je samo 2.490 grama i doktori su joj radili dodatne testove kako bi se uverili da je sve u redu.

Delovala mi je veoma krhko i kad bih je stavila da spava, proveravala bih da li diše. Najveća frka mi je bila dok joj nije otpao pupak i dok nisam naučila da je okupam.

Goran Popovski za magazin Gloria

 

U prvim mesecima majčinstva mogla je da se osloni na pomoć majke Vesne.

- S bebom moraš da budeš stalno, a priroda namesti da se u nju zaljubiš. Nataša je baš dobra, i sad najviše uživam u tome da je kupam, potpuno sam se opustila.

Volim i da je šetam, uskoro bi trebalo da propuzi i to će nam biti sledeći izazov, pošto je prve zubiće već dobila, a počela je povremeno i da guče. Obožavam da joj kupujem igračke, uživam u tome i većinu sam uzela jer su se svidele meni.

Pročitajte Savršena trudnica u petoj deceniji, Sajsi MC za Gloriju otkriva sve o blagoslovenom stanju i imenu za bebu

S njom sve radim u hodu, baš kao što sam i u trudnoći. Suprug i ćerka imaju svoje omiljene igre, on najviše voli “leti beba”, kad je bacaka uvis, a ona pravi neverovatne face i ciči od sreće.

Od porođaja se brzo oporavila, a već petog dana po izlasku iz bolnice vratila se poslu, pisala je songove za jednu pozorišnu predstavu.

- Morala sam da nastavim da radim. Dva meseca posle porođaja imala sam prvi nastup, na koji sam otišla sa tatom Jovanom koji je bio sa mnom i u bekstejdžu.

Iako sam čula iskustva koleginica koje su vodile decu na nastupe, poput Ide Prester koja je svoje sinove dojila pre i posle izlaska na scenu, ipak nisam tako nešto ni pokušala.               

Aleksandar Crnogorac

 

                 

Komentari. (0)

Loading