Mira Furlan

Proterana iz domovine, doživela nepravdu, sinu pred smrt ostavila potresno pismo: Životna priča Mire Furlan

Autor:

21.01.2024 21:16

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Život Mire Furlan intrigira javnost, ove detalje je malo ko znao



Filmska i pozorišna diva, koja nas je napustila 2021. godine, ostavila je iza sebe brojna priznanja i bogatu karijeru, a život Mire Furlan obeležili su jaki udarci sudbine.

Mikel Healy

 

Mira Furlan rođena je 7. septembra 1955. u Zagrebu. Kao mala najviše je volela da sluša američku rok muziku zbog čega su mnogi verovali da će to biti njen životni poziv. Ipak, ona se opredelila za glumu.

Pročitajte Pred smrt mu je ostavila potresno pismo - Ovo je sin Mire Furlan, ima majčine oči (foto)

Diplomirala je na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, a već sa 20 godina počela je da dobija uloge u pozorištu i na filmu. Tečno je govorila tri strana jezika - nemački, engleski i francuski. 

U godinama koje su usledile Mira je briljirala na sceni, a onda je 1986. godine upoznala sedam godina mlađeg režisera Gorana Gajića i ljubav se rodila na prvi pogled. 

Godinama je živela na relaciji Beograd–Zagreb jer ni ona, a ni njen izabranik nisu želeli da se zvanično presele. Život Mire Furlan se 1991. godine menja iz korena.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mira Furlan (@mirafurlan_)

 

Ona je tada dobila otkaz u Zagrebu jer nije htela da se odrekne glumačke karijere u Beogradu. U domovini je optužena da se priklonila Srbiji, oduzet joj je stan u Zagrebu koji je nasledila od bake i bilo joj je jasno da u Hrvatskoj više nije dobrodošla, piše lepa&srećna

Pročitajte Godišnjica bola - Mira Furlan je bila simbol dobrote

Mira i Goran su se nakon nekog vremena preselili u Njujork, gde su živeli punih 11 godina. Ona se tamo pretežno bavila muzikom, a bol za domovinom nije je napustila sve do 2002. kada se vratila u Hrvatsku.

Glumica se 1998. godine ostvarila u ulozi majke rodivši sina Marka Lava. Iste godine zvanično se udala za Gorana koji je uz nju bio sve do smrti. 

Nakon povratka u domovinu Mira je ponovo zaigrala u pozorištu, gde je dobila glavnu ulogu u predstavi Radeta Šerbedžije, a veliki uspeh ostvarila je 2008. godine ulogom u seriji „Vratiće se rode”.

Život Mire Furlan ugasio se 20. januara 2021. godine. Ona je preminula u 65. godini života od komplikacija usled virusa Zapadnog Nila.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mira Furlan (@mirafurlan_)

 

Nakon Mirine smrti, reditelj Hrvatskog narodnog kazališta Ivica Buljan uputio je izvinjenje u ime pozorišta zbog načina na koji je Mira Furlan tretirana početkom devedesetih, a hrvatski nedeljnik Globus izdao je izvinjenje zbog objavljivanja tri feljtona koji su napadali glumicu i koji su imali ključnu ulogu u javnoj kampanji, usled koje je Mira proterana iz domovine.

Goran Gajić je nakon njene smrti objavio knjigu „Voli me više od svega na svijetu”, koju je glumica napisala pred smrt. Mira će ostati upamćena kao žena izuzetne lepote i hrabrosti. 

Komentari. (0)

Loading