Platinasti jubilej: Kraljica Elizabeta obara rekorde

Autor:

05.02.2022 17:00

Foto:

Foto:

Kraljica Elizabeta slavi platinasti jubilej - neverovatnih 70 godina na tronu



Elizabeta Druga (95) obeležava sedamdesetogodišnjicu svog kraljevanja na britanskom prestolu, te sutra počinje godina njenog platinastog jubileja.

Međutim, istorijski datum ipak neće biti obeležen velikom ceremonijom, jer kraljica godišnjicu očeve smrti kralja Džordža VI, koja ju je sa samo 25 godina dovela na tron, tradicionalno provodi daleko od očiju javnosti, pa je otputovala na imanje Sandringam na istoku Engleske.

Pročitajte i Kraljica daje, kraljica uzima - Elizabeta oduzela sinu titule i počasti

Getty Images

 

Elizabeta je najdugovečniji i najduže vladajući britanski monarh, žena na čelu države sa najdužim stažom u istoriji, najstariji živi i najduže vladajući sadašnji monarh i najstariji i najduže aktuelni šef države. Ima četvoro dece, osmoro unučadi i 12 praunučadi.

U nedelju verovatno neće biti posebnih svečanosti u skladu sa njenom željom, ali će se njen jubilej obležiti u junu, kada su predviđeni događaji u trajanju od četiri dana. Uključivaće vojnu paradu, muzičke koncerte, ulične proslave, masovni piknik i "platinasto puding takmičenje". Izrađene su i posebne kovanice kako bi se obeležila dosad nezabeležena godišnjica.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading