Mirjana Karanović svim srcem protiv muškog nasilja: Udruženi možemo pomeriti planine

Autor:

02.12.2021 14:30

Foto:

Foto:

Glumica Mirjana Karanović koja je odmah po eksploziji vesti da je Danijela Štajnfeld zlostavljana od strane Branislava Lečića zauzela stav protiv muškog nasilja, nijednog momenta od njega nije napravila korak dalje, te je i danas žrtvama pružila glasnu podršku



Iako je slučaj Branislava Lečića zatvoren, zbog, kako se navodi, nedostatka osnova za sudsko gonjenje, mnogi smatraju da je ovo tek početak bitke.

Prašina se još nije slegla, a izgleda da ni neće, budući da onih koji su na strani žrtava ima i voljni su da dignu svoj glas.

Zato je glumica Mirjana Karanović svojom objavom na društvenim mrežama ponovo skrenula pozornost javnosti na gorući problem našeg društva - svakojako zlostavljanje žena.

Pročitajte i Ko je kriv za suze - Mirjana Karanović pokazala emotivnu stranu

Karanović se u svojim objavama obratila ženama koje su istupile kao žrtve seksualnog nasilja - glumicama Mileni Radulović, Danijeli Štajnfeld, Ivi IlinčićMerimi Isaković, ali i Mariji Lukić - ženama koje su javno istupile da su u prošlosti bile žrtve seksualnog zlostavljanja, i svima njima poručila kratko: "Verujemo ti".

Akcija “Ništa neće zaustaviti talas oslobođenja žena”, koju je glumica podržala, u sklopu je obeležavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (počevši od 25. novembra - koji se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) - porodičnog i partnerskog nasilja, seksualne eksploatacije, seksualnog zlostavljanja, silovanja, političkog i ekonomskog nasilja i svih oblika rodno zasnovane diskriminacije i obespravljenosti. 

Karanović je objasnila motive ovakvog postupka, kao i šta znači "Efekat leptira".

Pročitajte i Danijela Štajnfeld odgovorila Lečiću - Šta ti je sad trebalo da lažeš

Foto: Instagram screenshot

 

- Ovo nije samo akt protesta, ovo je drama brige za druge, svaka sluša priču one druge, svaka dodirom uverava onu drugu da nije sama, dodirom joj uliva osećaj zajedništva - citirala je u početku svoje objave Korin Kumar, te nastavila:

- Politika leptira je koncept feminističkog aktivizma koji ukazuje na to da i najmanji otpori muškom nasilju, ma koliko mali ili trenutno neuspešni bili, mogu, dinamizmom "efekta leptira" doprineti mnogostrukom uvećanju energije radikalnih društvenih promena u budućnosti - piše na fotografiji koju je podelila.

Leptiri

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. novembar) obeležava se u znak sećanja na sestre Mirabel koje su  pod imenom “Las Mariposas” (Leptiri) politički delovale protiv diktatorskog režima Rafaela Truhilja u Dominikanskoj republici. Minervu, Patriu i Mariu Teresu Mirabel na današnji dan 1960. godine likvidirala je Truhiljova tajna policija. Sestre su zadavljene, a tela su pronađena polomljenih kostiju. Sestre Mirabel postale su univerzalni simbol ženskog otpora protiv muškog nasilja i svakog sistema nepravde i ugnjetavanja - navodi CK13

- Politika leptira počiva na neograničenoj i nesavladivoj snazi imaginacije i hrabrosti žena svih obespravljenih i potlačenih, koji udruženo mogu pomeriti planine. Zamahnimo krilima.

Podsetimo, glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić progovorile su o seksualnom zlostavljanju koje su pretrpele od strane svog učitelja glume Miroslava Aleksića.

Pročitajte i Milena Radulović dobitnica nagrade "Osvajanje slobode" - Nema slobode bez borbe!

Foto: Instagram screenshot

 

Foto: Instagram screenshot

 

Danijela Štajnfeld je navela da je bila silovana od strane glumca i političara Branislava Lečića, a Merima Isaković da je s njim doživela slično, te je Danijeli pružila podršku.

Pročitajte i Merima Isaković - Mislila sam da bih se ubila ako bi se meni tako nešto dogodilo!

Foto: Instagram screenshot

 

Foto: Instagram screenshot

 

Marija Lukić je krenula u borbu protiv nekadašnjeg predsednika opštine Brus, Milutina Jeličića Jutke, koji ju je seksualno uznemiravao.

Pročitajte i Mirjana Karanović - Žena je mogla da se uda ili ode u manastir!

Foto: Instagram screenshot

 

Podsetimo i da je Karanović uvek jasno i glasno bila na strani žrtava, pa je tako u martu ove godine, nakon što je Danijela Štajnfeld otkrila Lečićevo ime u javnosti, Karanović odbila da sa njim igra predstavu "Mamu vam je*em ko je prvi počeo“ u JDP-u. Tada je poslala mejl ovom pozorištu, navodeći da je to njen znak protesta, a fotografiju mejla je javno objavila. 

Štajnfeld je, takođe objavila set portreta koje je napravila umetnica Marija Mitić, te napisala:

- Govoriću, vikaću, pevaću, neću stati, nećemo stati dok ne srušimo sramni dvorac u kom štitite nasilnike.

Komentari. (0)

Loading