Milena Dravić

Očarala svet, pa završila u njujorškom muzeju: Ovoj haljini ni Milena Dravić nije odolela (foto)

Autor:

15.03.2024 16:18

Foto: HELLO! arhiva

Foto: HELLO! arhiva

Haljina od prizrenske svile na koju ni Milena Dravić nije ostala ravnodušna



Haljina od prizrenske svile bila je i ostala simbol prefinjenosti i lepote, a upravo jednu takvu kreaciju je svojevremeno ponela i legendarna glumica Milena Dravić.

Ata Images

 

Institut za kostime Metropoliten muzeja u Njujorku poseduje komad modnog dizajna iz Srbije. U pitanju je anterija izrađena u okviru srpske građanske nošnje u Prizrenu, piše zadovoljna.rs.

Pročitajte Ni Dragan, ni Puriša - Prva ljubav Milene Dravić bio je ovaj muškarac, ludo ga je volela

Kako navodi autorka posta na platformi X, haljina od prizrenske svile je u njujorški muzej došla kao poklon jedne srpske porodice koja se tamo odselila. U muzeju su je zaveli kao komad od neprocenjive vrednosti.

- Ovo je bila anterija koja se šila za venčanje. Žena koja ju je donela u Ameriku nasledila ju je od svoje majke. Bili su poznata donatorska porodica iz Srbije i to su nastavili u Americi.

Na kraju su sve blago vezano za tradiciju poklonili ovom muzeju - piše ona. 

 

 

Haljina od prizrenske svile i negovanje nasleđa seća nas i na legendarnu Milenu Dravić koja je jednom takvom kreacijom očarala prisutne na festivalu u Kanu, 1980. godine.

Pročitajte Ništa nije moglo da stane na put Gaginoj i Mileninoj ljubavi, dokaz tome je i ova fotografija

Slavna glumica se u svakoj prilici trudila da strancima približi srpske običaje i tradiciju što je učinila i kada je primila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu Gorana Paskaljevića „Poseban tretman“.

Autorka Tanja Nježić u monografiji „Milena Dravić“ prenosi glumičin utisak o tome.

- Bila je to haljina od prizrenske svile, božanstvenih boja, koju mi je kreirao, po modelu starih srpskih haljina, naš čuveni kreator Aleksandar Joksimović. Imala sam na sebi i stari srpski nakit.

Pročitajte Milena Dravić napravila je skandal o kojem je brujao ceo svet, umalo je ostala bez posla

Tamo je, razume se, bilo puno stranaca. Ljudi su bili oduševljeni haljinom, što bi se reklo, kumili su me i molili da im nabavim isti takav materijal.

Po povratku u Beograd kupila sam čitavih 40 metara prizrenske svile i slala je u London, Pariz…

To me podseti na Ameriku, gostovanje sa predstavom ‚Milena u svetu muškaraca‘ koju sam radila po tekstu Duška Radovića. Tamo sam upoznala Lajzu Mineli. Divan susret, dirljiv razgovor…

Poklonila sam joj za uspomenu suvenir, mali par srpskih opanaka - rekla je svojevremeno glumica, a prenosi pomenuti medij. 

Komentari. (0)

Loading