Miljana Gavrilović

Pravo je vreme da probate posne lazanje, recept Miljane Gavrilović položio test kod najvećih gurmana

Autor:

19.04.2024 14:10

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Posne lazanje po receptu Miljane Gavrilović su sve što vam treba u danima posta



Kako se Uskrs bliži, mnogi vernici su u postu, a ideja za ručak sve je manje.

Ukoliko ste se uželeli mesa, imamo recept za posne lazanje koje su savršena zamena i možete da ih jedete bez griže savesti, a dolaze iz kuhinje Miljane Gavrilović.

Dalibor Danilović

 

Šareni sos

Na malo više maslinovog ulja propržite glavicu crvenog luka, dodajte kašiku braon šećera i kada se sve to sjedini, dodajte lagano pola seckane zelene tikvice, bukovaču seckanu (1 pakovanje), braon (pola pakovanja) i bele (pola pakovanja), seckane šampinjone, šaku mladog graška i šaku kukuruza šećerca, jednu i po konzervu paradajz-pelata (500-600 g), biber, so i peršun po želji.

Pročitajte Postite, a jedu vam se punjene paprike? Miljana Gavrilović ima najbolji recept

Bešamel sos:

Za posne lazanje takođe će vam trebati 60 g kokosovog ulja (otopite na srednjoj temperaturi).

Propržite 60 grama brašna i dodajte malo-pomalo mleka (do 3 šolje), soli i bibera po želji, sklonite sa vatre pa sipajte četvrtu šolju i mutite dok smesa ne bude baš glatka.

Na dno posude u kojoj pečete (vatrostalna ili zeljana činija npr. prečnika 28-32 u zavisnosti od oblika) ređate prvo lazanje (potrebno vam je 2/3 klasičnog pakovanja), pa bešamel, pa šareni sos i tofu sir (po želji) dok vam ne preostane materijala.

Treba vam još 360 g tofu sira (dva pakovanja od 180 g) i za kraj oko 100 g čeri paradajza. Pečete u zagrejanoj rerni na 200 stepeni nekih 45 minuta – sat vremena, sklonite foliju i zapecite još malo i vaš idealan posni obrok je gotov.