Praznik

Danas je Veliki četvrtak, ako ovo uradite, svi grehovi će vam biti oprošteni

Autor:

02.05.2024 11:52

Foto: Photo by Ben White on Unsplash

Foto: Photo by Ben White on Unsplash

Veliki četvrtak smatra se jednim od najznačajnijih dana u Hristovom životu



Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliki četvrtak za koji se veruje da je jedan od najznačajnijih dana u Hristovom životu.

U Stradaloj ili Strasnoj nedelji koja se zaršava obeležavanjem Uskrsa svaki dan se obeležava posebno, pa se tako za svaki dan vezuju posebni običaji.

Shutterstock

 

Na ovaj dan sećamo se poslednjeg obedovanja Isusa Hrista, odnosno Tajne večere, a to prati niz verovanja i običaja.

Na Veliki četvrtak se u hramovima služi liturgija Svetog Vasilija Velikog, a na ovaj dan je ustanovljena i sveta tajna pričešća, te se veruje da će i velikim grešnicima koji se pričeste gresi biti oprošteni.

Pročitajte Dve najlakše tehnike za farbanje jaja, brzo i bez nereda

Kako se navodi u Vukovom Rječniku, Veliki četvrtak je „ratarski pir”, odnosno slava orača, a u prošlosti je postojao običaj da oni odu u njivu zaprežnim kolima, sa stokom, i ne rade ništa. Tada se nije ni veselilo, već samo okupljalo.

Kuća se detaljno čisti na praznik, sve što može treba da bude obrisano i oprano, a ovaj dan se vezuje i za „prečišćavanje vode” jer se verovalo da kupanje na Veliki četvrtak donosi zdravlje i lepotu.

Obavezno se svi ukućani, s naglaskom na decu, kupaju da prizovu zdravlje, a voda se ritualno „čistila” tako što se u nju ubacivao srebrni novčić.

Neki pravoslavci na ovaj dan farbaju i ukrašavaju jaja ili makar počinju s tim, piše Glossy.rs.

Komentari. (0)

Loading