Jelena Petrović:

Pred ogledalom

Autorka emisije “Beograd zdrav grad” Studija B našminkala se prvi put uoči dočeka nove godine u trećem razredu gimnazije, na licu najradije ističe oči i usta, uvek joj je na umu savet dr Aleksandra Adamovića “koža pamti sve”, teško odoleva slatkišima, retko koristi prevoz i svuda ide pešice, a s ponosom neguje svoje bore, jer su one njen život.

(Tanja Nikolić/Aleksandra Popović)

Pamtite li kad ste se prvi put našminkali?

- Naravno, u trećem razredu gimnazije, kada sam prvi put išla na doček nove godine sa društvom, u prostorijama škole.

Kako negujete kožu lica?

- Hvala zdravoj genetici i majci prirodi. Ali posle četrdesete rešila sam da ipak ne izazivam previše sudbinu. Tada sam počela da odlazim u Zavod za dermatologiju i sada mesečno uradim hemijski piling, a koristim Avene i Academie kreme za dan i noć.

Spremate li neke preparate u domaćoj radinosti, poput maski, na primer?

- Uvek imam Yves Rocher piling za lice, a ako mi se dogodi da ga nemam, onda piling napravim od kukuruznog brašna i vode, a posle nanesem Avene dnevnu kremu.

Šta najradije ističete na licu?

- Oči i usta. Ipak, najviše divljenja izaziva boja moje kose, tako da me često i gošće u emisiji pitaju za broj i marku farbe i boju ruža.

Kako negujete kosu?

- Mnogi bi rekli nikako. Operem i osušim. Ne stavljam nikakve maske, jer ne volim previše hemije, i godinama sam odana Afroditinom šamponu sa medom i vanilom.

Sunčate li se i koristite li losione sa zaštitnim faktorom?

- Uvek se prvo izložim suncu, a potom, dok je sezona i zbog potrebe televizije održavam boju tretmanom u solarijumu, jednom nedeljno. S obzirom na to da poslednjih godina radim hemijski piling, neophodan mi je visok i kvalitetan zaštitni faktor.

Najbolji savet u vezi nege i od koga ste ga dobili?

- Najbolje savete uvek daju stručni ljudi, koji imaju iskustva u medicinskoj kozmetici. Moj dugogodišnji savetnik i veliki prijatelj je primarijus dr Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti Beograd, a njegovu rečenicu “koža pamti sve” uvek imam u glavi.

Vodite li računa da se zdravo hranite?

- Pokušavam da vodim računa o broju i količini obroka, i to mi, za sada, uspeva, ali da je baš zdravo, nije. Slabost su mi slatkiši i tu ponekad nemam meru.

Vežbate li redovno?

- Ne, ali pešačim. Retko koristim prevoz. Lenja sam za neke obavezujuće termine, ali stalno sebi ponavljam kako treba da plivam, jer su to najbolje vežbe istezanja. Možda se u nekom trenutku i dozovem pameti.

Kako se borite protiv celulita?

- Celulit može biti i zdravstveni, a ne samo estetski problem, ali mislim da smo malo preterali u zagovaranju savršenog izgleda. To ne postoji, a sve ostalo je čista hirurgija. Žena mora da nauči da uživa u svom telu, da vodi računa do granica koje ne opterećuju zdravlje, ali i da shvati da su osmeh i pozitivna misao bolji recept za šarm i lepotu od bilo koje hemije ili noža.

Odlazite li redovno na masaže i u spa centre?

- Ne, ali planiram. Mislim da bi mi to u ovim godinama i u ovakvom životnom tempu baš godilo.

Najlepši kompliment za izgled i od koga ste ga dobili?

- Od kćerkine drugarice, koja me nije poznavala. Srele smo je i ona je pitala moju Sofiju da li sam joj starija sestra. I, moram priznati, od mlađih muškaraca sve češće dobijam komplimente. Mogu da prođem i sa sedam-osam godina manje.

Kad sebi izgledate najlepše?

- Kada vidim slike sa mojom kćerkom. Čudo koliko emocija možete prepoznati na majčinom licu kad je sa svojim detetom. To su čiste, najiskrenije i najlepše misli duše, one koje daju pravu, iskonsku lepotu.

Kako gledate na prve bore?

- Svaka bora sam ja, to je moj život - strasti, usponi i padovi, ljubavi, sete, tuge i životne radosti. Ništa ne bih menjala, samo ih negujem.

Omiljeni parfem?

- E, parfemi su moj fetiš. Volim kada žena miriše na strast, volim tu čaroliju iz oblaka koji ostavite iza sebe, volim ono nešto nedorečeno u vazduhu. Takav je “Jil” Jil Sanders.

 

Jelena PetrovićJelena Petrović