Nikola Rokvić

Povredio se! Zdravlje Nikole Rokvića ugroženo tokom hodočašća, ovo su detalji, potrebna je velika snaga

Autor:

27.04.2024 21:18

Foto: Milan Maricic/ATAImages

Foto: Milan Maricic/ATAImages

Hodočašće Nikole Rokvića traje punih šest dana, za ovo je bila potrebna ozbiljna priprema



Hodočašće Nikole Rokvića privuklo je veliku pažnju javnosti, a kako i ne bi kada je pevač put Grčke krenuo iz najhumanijeg razloga.

Popularni pevač preći će 1.060 kilometara kako bi stigao do ostrva Egina i manastira Svetog Nektarija Eginskog želeći da na taj način prikupi novac za dečju onkologiju.

Instagram

 

Danas je tačno šesti dan njegovog putovanja, a čeka ga još najmanje 24, možda i neki dan više, ali neverovatna želja da obezbedi bolju budućnost deci koja se bore za život i svaki pređeni korak mu daje snagu da ne posustane, nego da nastavi dalje još snažnije.

- Polako ulazim u ritam. Oko 33, 34 km pređem dnevno. Kombinujem brzi hod bez štapova 3 km, sa štapovima 3 km, trčanje 3 km i tako ukrug!

Trudim se da krenem u isto vreme i za nekih 5 sati da odradim dnevnu kilometražu. Veoma prija ta promena ritma, hvala Bogu - napisao je Nikola na svom Instagram profilu.

Hodočašće Nikole Rokvića - prva povreda je tu

Hodočašće Nikole Rokvića zahtevalo je dugotrajne i iscrpne pripreme jer je potrebna posebna psihofizička sprema kako bi čovek izdržao na nogama toliki broj kilometara.

Ipak, Nikola se suočava sa prvim većim problemima. Na Instagramu je pokazao da na nogama polako dobija ozbiljne žuljeve. 

"Sve je pod kontrolom", napisao je uvek optimističan Nikola, ne želeći nijednog trenutka da klone.

Instagram printscreen

 

Hodočašće Nikole Rokvića može da ima ove posledice

Fitnes i kondicioni trener je za "Stil" otkrio sa kakvim se sve problemima pevač može susresti u svojoj misiji, kao i o čemu posebno treba da vodi računa kada je zdravlje u pitanju.

- Potrebno je da se priprema specifično, poput maratonaca. Ukoliko je neko u odličnoj formi, obično može da pređe 30 km dnevno.

Neophodno je da ide na duge šetnje, plus trčanje, kako bi ojačao kardiovaskularni sistem.

Osim toga, važan je i trening snage, naročito za donje ekstremitete. Drugi bitan faktor je reljef trase - objašnjava Nemanja Jovićević.

Pročitajte Marinku bi srce zaigralo od ponosa - Bravo, Nikola! Želimo ti puno sreće

Dodaje da je veoma važan izbor hrane i hidratacija organizma.

- Zavisi da li posti ili ne, ali u oba slučaja telu mora konstantno da dostavalja dovoljnu količinu kvalitetne hrane da bi proizvodio energiju za svakodnevnu aktivnost.

Najbolja je kombinacija 50 % ugljenih hidrata, 30 % masti i ostatak da budu proteini.  Poželjno je da energetske čokoladice i koštunjavo voće ima uvek kod sebe.

Najveća opasnost je možda dehidratacija. Telo mora da se rehidrira unošenjem vode, vitamina, minerala, elektrolita - kaže kondicioni i fitnes trener.

Instagram

 

Ipak postoje problemi i poteškoće sa kojima bi Nikola mogao da se suoči.

- Ukoliko su tereni nepristupačni, postoji veći rizik od povreda, pojave upalnih procesa zbog dugog svakodnevnog hodanja, opterećenja.

Posle 200 km može doći do upale leđa, zglobova, pojave žuljeva. Uz to i visoke temperature otežavaju pešačenje - ističe trener.

Komentari. (0)

Loading