Ajris Apfel

Veliki gubitak za modnu scenu: Preminula Ajris Apfel

Autor:

02.03.2024 13:38

Foto: ilya s savenok / getty images

Foto: ilya s savenok / getty images

Preminula Ajris Apfel, najstarija modna ikona



Vest da je preminula Ajris Apfel rastužila je svet mode, pop kulture i šou-biznisa.

Noam Galai/Getty Images

 

Najstarija modna ikona preminula je u svom domu u Palm Biču, na Floridi, a da je živa u avgustu bi proslavila 103. rođendan. 

Pročitajte Najveća zvezda bivše Juge umrla u prljavštini i praznom stanu, a njene poslednje reči paraju dušu

Podsećamo, Ajris Apfel rođena je u Njujorku 1921. godine, na visokoj nozi. Bila je jedino dete industrijalca Semjuela Barela i ruske emigrantkinje Sid Asofski, vlasnice butika.

Od malih nogu bila je zaljubljena u Grinvič Vilidž i još kao dete počela je da sakuplja antikvitetne stvari i drago kamenje, stvorivši bogatu kolekciju koja joj je bila posebno draga. 

Studirala je istoriju umetnosti, pisala za modne časopise i radila ilustracije, a 1950. sa Karlom Apfelom, za koga se udala dve godine ranije, pokrenula je tekstilnu kompaniju „Old World Weavers“.

Dia Dipasupil/Getty Images

 

Za kratko vreme njihova firma postala je izuzetno uspešna, a oni su dobili „ulaznicu“ za visoko njujorško društvo i počeli da sarađuju sa mnogim uticajnim ljudima svog vremena.

Pročitajte Poginuo je u saobraćajnoj nesreći - Njegovu smrt Brena nikada nije prebolela

Ajris je doživela i da se u poznim godinama nađe na naslovnim stranama prestižnih magazina, da njena odeća bude izložena u muzejima, da postane zaštitno lice kozmetičke kuće, piše hellomagazin.rs

- Nikada ne razmišljam o svojim godinama. Možda je u tome tajna. To je samo broj. Shvatila sam da je rad za mene vrlo zdrav. Volim ono što radim i u to ulažem srce i dušu.

Kada počnemo da se raspadamo, moramo se nekako sakupiti i zalepiti. Možda vam se ne sviđa starenje, ali koja je alternativa? Prihvatite ga - napisala je Ajris u svojoj knjizi „Slučajna ikona“.

Komentari. (0)

Loading