Nikola Đuričko

Nikola Đuričko ekskluzivno za Gloriju: Ostvario sam svoj dečački san

Autor:

17.12.2023 20:27

Foto: Dalibor Danilović

Foto: Dalibor Danilović

San Nikole Đurička iz dečačkih dana konačno je pre izvesnog vremena postao java



San Nikole Đurička (49) iz dečačkih dana obistinio se kada je osnovao svoj bend „Džoni midnajt trio” i objavio album „Po sećanju” sa jedanaest pesama, dve originalne i devet obrada domaćih autora.

Zbog pandemije korona virusa i štrajka scenarista u Americi, proslavljeni glumac imao je višak slobodnog vremena pa je sa dvojicom prijatelja iz Los Anđelesa oformio bend.

Nino Rakicevic

 

- Oduvek sam želeo da imam svoj bend i da na nekom zidu napišem neki grafit, jer bend bez toga kao da nije ni postojao. Pre dve godine u Los Anđelesu počeli smo probe, baš na 29. novembar, basista Aleksandar Meksiko Panić, bubnjar Srđan Milenković i ja.

Mislio sam da ćemo svirati samo onako, za svoju dušu, kao što sredom igramo fudbal, ali su se stvari ozbiljno zahuktale kad mi je Leo Skala, koji pravi umetničke gitare za „Gibson” i s kojim Srđan igra tenis, poklonio gitaru. Tad smo „škljocnuli” kao bend i krenuli ozbiljno da sviramo.

San Nikole Đurička postao je njegov drugi životni poziv koji mu odlično ide

Zahvaljujući duvačkoj sekciji, postigli su malo grublji zvuk.

- Rekao sam im da sviraju „prljavije” da dobijemo „Nju Orleans” zvuk. Komunicirali smo preko Zuma jer smo nas trojica sve snimili u Los Anđelesu, a duvači u Beogradu, pa je Majkl Paterson to izmiksao.

Većina autora sa kojima je kontaktirao da bi dobio odobrenje za obradu pesama reagovala je i više nego dobro.

- Pričao sam sa Dadom Topićem, legendom jugoslovenskog roka, koji je singl sa numerom “Superstar” objavio 1976. kad sam ja imao dve godine.

Pročitajte Holivud u malom - Zavirite u dom Nikole Đurička u Americi

Obradili smo i „EKV”, „Riblju čorbu”, „KUD Idijote”, to su za mene sve toponimi jugoslovenskog roka na koje bi trebalo da budemo ponosni. Imam utisak da smo tada išli u korak sa svetom, naši bendovi su svirali u Londonu.

Bora Čorba mi je odgovorio na svaki mejl, upoznao sam Slađanu Milošević, što mi je takođe bio dečački san, saradnja sa Fondacijom „Milan Mladenović” bila je divna.

Na album je uvrstio i dve svoje pesme, nastale u vreme kad je imao 15-16 godina.

Nino Rakicevic

 

- Odrastao sam na muzici ‘Bitlsa’, filmovima ‘Blues Brothers’ i ‘Briljantin’, kasnije sam slušao i Džimija Hendriksa i Dženis Džoplin.

Sećam se da je očeva ploča ‘Joshua Midnight Trio’, sa tri crnca koji sviraju saksofone, stajala na početku gomile i po njoj sam dao ime bendu.

Nikola već pet godina s porodicom živi u Los Anđelesu. U Americi je igrao u velikom „Netfliksovom” hitu “Stranger Things”. Štrajk holivudskih scenarista omogućio mu je da ima više slobodnog vremena.

- Mogao sam da se više posvetim porodici i onome što volim. Mislim da čovek treba da radi ono što mu se radi. To je pravi razlog da ustaneš iz kreveta, jer ako samo ispunjavaš želje drugih, poludećeš.

Pročitajte Isti tata - Sin Nikole Đurička napunio 14 godina, glumac naslednika oduševio prelepim gestom (foto)

Doživeo sam revoluciju i shvatio da moram da uradim ono što želim i što me čini srećnim. Sviranje me zaista usrećuje jer imam utisak da pokazujem kreativnost koju nisam imao gde drugde da pokažem.

Dugo sviram, sa „Kuguarsima” sam objavio dva albuma, ali sam tamo bio treća violina, a ovde sam frontmen.

Za razliku od glume, u kojoj postoji mnogo elemenata koje ne mogu da kontrolišem, pošto je glumac kao devojka na igranci, sedi i čeka da ga neko pozove na ples, u rokenrolu imam inicijativu i sve zavisi od mene.

Osim muzike i glume, Nikola se u Los Anđelesu bavi i pisanjem scenarija, prevođenjem i drugim zanimljivim stvarima koje su mu hobiji. Poredeći bavljenje glumom u Srbiji i Holivudu, kaže da razlike postoje.

Dalibor Danilović

 

- U Americi niko nikog neće diskriminisati zbog političkog stava, polnog, rasnog ili verskog opredeljenja, toga jednostavno nema. Ali ko god je u Ameriku krenuo misleći da će se obogatiti od glume, zeznuo se.

Ja nisam otišao zbog toga što za nečim tragam, nego zato što su mi se otvorila vrata. Često sam se osećao strancem i ovde, imao sam utisak da pripadam andergraundu jer nisam voleo da se priklanjam grupi, većini.

Ipak, i dalje sam glumac sa ovih prostora i snimaću u Srbiji kad god mi obaveze dozvole. Prošle godine sam radio jedan film u Hrvatskoj, bilo je poziva za još nekoliko projekata, ali nisam mogao da ih prihvatim zbog nedostatka vremena. Nažalost, neće me biti u pozorištu jer ono ne dozvoljava da imaš druge ljubavnice.

Komentari. (0)

Loading