Toma Zdravković

Ništa nije kao što se činilo: Prijatelj Tome Zdravkovića otkrio šta mu je narušilo zdravlje

Autor:

07.11.2023 13:50

Foto:

Foto:

Kolega Tome Zdravkovića otkrio detalje iz života legendarnog pevačaLegendarni Toma Zdravković napustio nas je pre trideset i dve godine, ali sećanje na njega ne bledi. Nedavno je o Tominom životu snimljen film sa istoimenim nazivom koji je doživeo neverovatnu popularnost, ali postoje detalji iz života slavnog pevača koji do sada nisu bili poznati javnosti.

Nakon filma, prijatelj i kolega Tome Zdravkovića Tihomir Pop Asanović, klavijaturista legendarne jugoslovenske rok grupe "Time", koji je na početku svoje karijere šest meseci svirao sa pevačem, otkrio je nepoznate detalje o njegovom životu.

Printscreen/Youtube/Pesme Tome Zdravkovića Offcial

 

- Bilo je to krajem 1965. i početkom 1966, zajedno sam nastupao s Tomom šest meseci - prisetio se tada Asanović i nastavio: - Zvali smo taj prostor Gradski podrum, ali bio je to Dom sindikata u Beogradu, koji je u podrumu imao posebnu dvoranu.

Svirali smo šest dana u nedelji, samo smo ponedeljkom bili slobodni. Inače su tamo svirali "Džentlmeni i braća Jelić", kasnije su se nazvali YU grupa, rokeri su svirali čajanke od 16 do 19 sati, a mi smo nastupali od 20 časova do ponoći.

Pročitajte Slika i prilika legendarnog oca - Ćerka Tome Zdravkovića konačno u javnosti, otkrila da je unuk krenuo dedinim stopama (foto)

Kolega Tome Zdravkovića sa pevačem je prošao mnogo toga

Kolega Tome Zdravkovića rekao je da je mnogo naučio od legende narodne muzike, kao i to da su imali gusti raspored nastupa koji je nosio sa sobom dobro i loše.

- Jako smo se puno družili, Toma je uvek bio elegantan, imao je nekoliko odela i košulja i uvek je nosio kravatu. Ali voleo je i da popije. Često je išao i na kockanje s onim mangupima na Dorćolu. Tamo je bila i Lepa Lukić i svi ti mladi pevači, bacale su se one kockice.

Znao je drugi dan da dođe na ručak bez kinte i kaže: "Pope, daj plati jedan grašak s kobasicama" (smeh). Bio je boem i veliki plejboj, imao je toliko snage da je to bilo fascinantno... Bilo je tu velike zarade jer se sviralo po narudžbini i pesme su bile plaćane.

Ata Images

 

Sve su to bile starogradske pesme, a on je znao da uključi i neke svoje autorske pesme koje smo pre toga naučili da sviramo. I publika bi ih odmah prihvatila, bilo je to neverovatno. Ljudi su sedili za stolovima, naručivali večere, svake večeri bilo je krcato, a pogotovo petkom i subotom.

Pročitajte Srceparajuća scena - Supruga Tome Zdravkovića grli Milana Marića i plače (Foto)

Reakcije publike bile su odlične, a neke pesme znali smo da izvedemo po četiri-pet puta tokom večeri. Jedan sto naruči nešto, a drugi nešto kontra, i stalno tako, pa je malo bilo i dosadno svirati par puta istu pesmu. Ali bila je to odlična zarada, pogotovo meni kao mladom muzičaru.

Instagram

 

To mi je bila škola koja mi je donela sigurnost, iskustvo i rutinu - istakao je Asanović i dodao: - Kao u svakom poslu, morate imati prakse.

Klavijaturista je pomenuo i detalj u navikama Tome Zdravkovića koji je odredio njegov životni stil.
- Imao je naviku o kojoj se ne zna dovoljno, nikada nije išao da spava pre pet-šest ujutro. Taj noćni život ga je kasnije na neki način i ubio - ispričao je kolega Tome Zdravkovića, piše Stil.rs.

 

Komentari. (0)

Loading