Jagoš Marković

Smrt je došla iznenada: Preminuo reditelj Jagoš Marković

Autor:

22.09.2023 19:29

Foto: Ata Images

Foto: Ata Images

Preminuo Jagoš Marković, prenose domaći mediji



Reditelj Jagoš Marković preminuo je danas, rečeno je Tanjugu u Narodnom pozorištu.

Jagoš Marković bio je jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu.

Ata Images

 

Rođen je u Podgorici, a baza mu je bila Beograd, gde je diplomu reditelja na Fakultetu dramskih umetnosti stekao u 21. godini u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

Tokom duge i plodonosne karijere dobio je više od 50 priznanja.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj bio od 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike: „Učene žene”, „Hasanaginica”, „Gospođa ministarka”, „Pokondirena tikva”, „Antigona”, „Pepeljuga” i „Figarova ženidba”.

Pročitajte Dirljiv govor Jagoša Markovića

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je više od 50 predstava, a među najznačajnijim su „Romeo i Julija”, „Kate Kapuralica”, „Dekameron dan ranije, „Lukrecija iliti Ždero”, „Skup”, „Bogojavljenska noć”, „Govornica”, „Sumnjivo lice”, „Uobraženi bolesnik”, „Tako je ako vam se tako čini”, „Porodične priče”, „Gospoda Glembajevi”, „Jesenja sonata”, „Galeb”, „Zora na istoku”, „Naši sinovi”, „Svinjski otac”, „Hasanaginica”, „Tartif”, „Hekuba”...

Jagoš Marković preminuo je iznenada u 58. godini i za sobom je osim bogate karijere ostavio i dva braka, sa Aleksandrom Glovacki i glumicom Vanjom Milačić, i dve ćerke.

Komentari. (0)

Loading