Zdravko Čolić

Srećan rođendan, Čolo! Verujete li da je ovako počela njegova karijera, sudbina

Autor:

30.05.2023 17:16

Foto: ATA Images

Foto: ATA Images

Rođendan Zdravka Čolića je danas, pevač proslavlja 72. godinu života



Zdravko Čolić danas slavi 72. rođendan! 

Pevač koji je napravio neverovatnu muzičku karijeru rođen je 30. maja 1951. godine u Sarajevu. 

"Kao dete se više zanimao za sport nego za muziku", reči su kojima počinje Čolina biografija objavljena na njegovom zvaničnom sajtu.

ATA Images

 

"Prvo je bio golman u juniorima Želje, a ubrzo je shvatio da mu atletika više leži.

Na jednom takmičenju je osvojio drugo mesto, odmah iza tadašnje atletske zvezde Nenada Stekića.

Pročitajte Čolina karijera duga je pola veka, ali ovu želju sebi još uvek nije ostvario

Međutim, kako Čolić kao sportista nije postizao značajnije rezultate, a kako je bio talentovan za recitovanje, podrazumevalo se da učestvuje u školskim priredbama.

Voleo je glumu, pa je primljen u Pionirsko pozorište gde je učestvovao u predstavama ‘Dečaci Pavlove ulice’ i ‘Kekec i Mojca'”, piše u Čolinoj biografiji.

Instagram screenshot @dejanbegovic

 

Muzika mu je bila hobi, učio je gitaru i išao u muzičku školu. Crna Gora je na neki način kumovala njegovom muzičkom početku.

"Sa drugom Bracom Isovićem svirao je za društvo u parku, a u lokalnim okvirima su bili poznati kao duet Čola i Isa sa Grbavice.

Pročitajte Posvetio joj je jednu od najlepših balada - Ljubav Zdravka Čolića bila je ova glumica, zauvek će ga voleti (video)

U to vreme, Čolić je skidao repertoar sa domaćih i italijanskih festivala. U drugom razredu gimnazije, sa prijateljem Nedimom Idrizovićem otišao da provede praznike u očevoj vikendici u Baošićima.

Na Idrizovićevo nagovaranje, prijavio se za takmičenje pevača amatera u Bijeloj. Pevao je ‘Lady Madonna’ grupe The Beatles i osvojio drugo mesto, a i svoj prvi pevački honorar", objašnjeno je.

Matea Smolčić

 

Karijeru je započeo kao član grupe Ambasadori.

Nakon toga, bio je član Korni grupe u koju ga je doveo Kornelije Kovač.

Njegov prvi studijski album “Ti i ja” izlazi 1975. godine i serija jakih pjesama "Vagabund“, "Igraš se vatrom“, "Loše vino“ (na muziku Gorana Bregovića i tekst Arsena Dedića), dovode do masovne devojačke histerije.

Čolo, Srećan rođendan! 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading