Običaji

Ako želite da vam brak opstane nikako ne radite ovo sa burmama

Autor:

19.05.2023 15:00

Foto: Photo by Samantha Gades on Unsplash

Foto: Photo by Samantha Gades on Unsplash

Simbolika burmi je veća nego što ste mogli da zamislite, evo šta sve označava venčani prsten



Venčanja u našoj zemlji prate brojni običaji, a simbolika burmi je veća nego što ste mislili. Šta je glavno što treba da znate kod nošenja burmi i šta treba da poštujete da bi brak opstao, pročitajte u nastavku.

Srpski običaji nalažu da burme na venčanjima kupuju kumovi, ali naravno možete ih odabrati u konsultaciji sa njima.

Pročitajte Ovo su najbolji datumi za venčanje u 2023. godini! Jedan mesec posebno izbegavajte

Photo by Beatriz Pérez Moya on Unsplash

 

U našem narodu postoji i mnogo sujeverja u brojnim životnim sferama, pa ništa nije drugačije ni kada je simbolika burmi u pitanju:

  • Jedan stari običaj nalaže da ni pre venčanja, a ni posle njega, ne bi trebalo da date burmu drugima da je isprobavaju. Veruje se da time njen vlasnik poklanja svoju bračnu sreću, a u zajednicu unosi svađe i skandale.
  • Neki ljudi veruju da venčano prstenje nikada ne treba skidati, ali postoje i druga koja pobijaju ovo mišljenje.
  • Drugi smatraju da burme mlade i mladoženje ne bi trebalo da se razlikuju. Ne tako retko je mladin prsten napravljen da bude deblji od mladoženjinog, a smatra se da to može da negativno utiče na harmoniju u porodici.
  • U slučaju da je pak burma napravljena od dve vrste zlata, veruje se da je to loš znak. Smatra se da supružnici neće biti iskreni jedno prema drugom, već će voditi dvostruke živote.

Pročitajte Toliko iščekivano venčanje - Andrija i Đeđa stali na ludi kamen u tajnosti! (foto)

Glavna simbolika burmi pokazuje da je osoba koja je nosi u braku, a širom sveta predstavljaju odraz ljubavi. Sam oblik burme, krug, predstavlja simbol večnosti. Kružna forma prstena sama po sebi predstavlja celovitost, bez početka i kraja.

Photo by Alvin Mahmudov on Unsplash

 

Ranije se verovalo da sam čin razmene burmi tokom venčanja u crkvi znači davanje večne i besmrtne ljubavi, a isto verovanje postoji i danas.

Običaj je da se pri veridbi ženi stavlja verenički prsten na buduće mesto burme, kako bi joj simbolično čuvao mesto. Nakon venčanja verenički prsten se premešta na domali prst leve ruke ili ostaje da deli mesto sa burmom, piše Stil.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading