Petar Nadoveza

Preminuo fudbalski as stare Jugoslavije, svi su ga voleli

Autor:

19.03.2023 15:43

Foto: reprezentacija.rs

Foto: reprezentacija.rs

Preminuo Petar Nadoveza, fudbalska legenda Jugoslavije



Posle teške bolesti je preminuo Petar Nadoveza legendarni fudbaler Jugoslavije, trener i sportski direktor Hajduka.

Pročitajte Jugoslavija ga je obožavala - preminuo Petar Nadoveza

Petar Nadoveza rođen je u srpskoj porodici u Šibeniku 9. aprila 1942. godine, kada je ovaj grad u današnjoj Hrvatskoj pripadao Italiji koja je tokom Drugog svetskog rata zauzela deo Jadranske obale. Bio je reprezentativac Jugoslavije na samo jednom meču, a do odlaska u belgijski Lokeren 1973. godine za Hajduk je odigrao 460 utakmica i postigao 296 pogodaka.

Sa Hajdukom je osvojio titulu prvaka Jugoslavije u sezoni 1970/71, učestvovao u osvajanju kupa u sezoni 1966/67 i 1972. godine. Najbolji strelac prvenstva Jugoslavije bio je u prvenstvenim sezonama 1965/66 sa 21 postignutim golom i 1970/71 s 20 postignutih golova.

Pročitajte Igrao za Partizan, Real i reprezentaciju, sad legendarni fudbaler radi kao magacioner: Treba mi pomoć, jedva preživljavam

Zanimljivo je i to da se Nadovezina sestra udala u Beogradu, suprug joj je bio strastveni "zvezdaš", dobio je uputstva od svemoćnog funkcionara Crvene zvezde Slobodana Ćosića kako da privoli mladog Šibenčanina na dolazak na Marakanu. I zaista se dogodilo da je Nadoveza potpisao za Zvezdu.

Nakon veoma uspešne igračke karijere posvetio se trenerskom poslu i četiri puta je vodio Hajduk.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading