Odlazak

Smrt najpoznatije američke TV novinarke: Umrla Barbara Volters

Autor:

31.12.2022 17:10

Foto:

Foto:

Umrla Barbara Volters



Umrla Barbara Volters. Najpoznatija američka novinarka i TV voditeljka preminula je u 93. godini, prenosi Gardijan. Jedno od zaštitnih lica američke televizije, Voltersova se proslavila po intervjuima sa mnogim vladarima, političarima i ljudima iz sveta šou-biznisa, koji su joj doneli status zvezde i učinili je prvom velikom ženskom zvezdom u američkim domovima. Intervjuisala je Fidela Kastra, Margaret Tačer, Muamera Gadafija, Sadama Huseina, i svakog američkog predsednika i prvu damu još od vremena Ričarda Niksona i Pet Nikson

getty

 
 

Tokom karijere koja je trajala decenijama, Voltersova je postala poznata po intervjuima sa mnigim vladarima, političarima i ljudima iz sveta šou-biznisa, koji su joj doneli status zvezde i učinili je prvom velikom ženskom zvezdom u američkim domovima. Tokom višedecenijske karijere dobila je čak 12 Emi nagrada, od toga 11 dok je bila na  ABC televiziji. Karijeru je počela šezdesetih, u emisiji „The Today Show“ na NBC, i to kao scenarista i producent. Na vrh se popela 1976, kad je postala prva žena glavni čitač vesti, i dobila platu od milion dolara godišnje, što je za to vreme bio ogroman novac. Mnogi kažu da je Barbara Volters i pokrenula trku koja i danas traje na američkoj televiziji, a to je trka u zapošljavanju zvezda kako bi se došlo do većih rejtinga.

getty

 

„Barbara Volters preminula je u njenom domu okružena najbližima. Živela je punim plućima, bez žaljenja i kajanja. Bila je pionirka koja je krčila put ne samo novinarkama, već svim ženama.““, rekla je Sindi Berger, njena predstavnica za štampu, u saopštenju objavljenom kasno u petak.

getty

 

Ćerka agentkinje za filmske i muzičke zvezde rođena je u Bostonu 1929. godine, a u novinarske vode uplovila je 1961. godine, kada je počela da radi u TV kući NBC kao producentkinja za program namenjen ženama. U istoriju svetskog televizijskog novinarstva ušla je 1974. godine, kada je postala prva žena koja je vodila i uređivala vesti u jutarnjem programu kuće NBC.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading