Kraljica rokenrola proslavlja rođendan: Umorila sam se od donošenja sreće drugima

Autor:

26.11.2021 20:15

Foto:

Foto:

Legendarna pevačica i glumica Tina Tarner proslavlja 82. rođendan. Još osamdesetih prozvana kraljicom rokenrola, povukla se sa scene na vrhuncu popularnosti, njene pesme i danas su među najslušanijima, sa drugim suprugom Ervinom Bahom ima skladan brak, a mnogobrojne zdravstvene probleme je ostavila iza sebe



Kad je 26. novembra, na svoj 80. rođendan, pogledala unazad i napravila malu rekapitulaciju pređenog puta, Tina Tarner se verovatno nasmejala i zadovoljno protrljala rukama. Samo u poslednjih šest godina doživela je nekoliko zdravstvenih brodoloma posle kojih je sama sebe otpisala, razmišljala o humanoj eutanaziji i zbog toga postala članica udruženja Exit. U tim najgorim trenucima, kad je minimalizovala značaj života i odbijala da se bori verujući da je došao kraj, dobijala je podršku od drugog supruga, nemačkog muzičkog mogula Ervina Baha s kojim je u vezi od 1985. On joj nije dozvolio da odustane.

Pročitajte i Emotivne reči Tine Tarner - Želim da se oprostim!

Foto: Getty Images

 

Iako skoro dve decenije nije muzički aktivna, izuzimajući period od 2009. do 2011, Tina i dalje nosi nadimak kraljica rokenrola. I to će, kako stvari stoje, ostati zauvek.

- Više ne pevam i ne igram. Više se ne oblačim za izlazak iz kuće. Umorila sam se od pevanja i donošenja sreće drugima. To sam radila ceo svoj život - izjavila je pre desetak godina.

Njena životna priča nije klasična melodrama pevačica afroameričkog porekla koje su posle nesrećnog detinjstva i mladosti iskusile sve mračne strane šou-biznisa. Ona je kao retko ko iz garniture pevačica moćnog glasa, školovanog po crkvenim gospel horovima, odmah nakon srednje škole ušla na glavna vrata muzičke scene, popela se na binu i s nje samovoljno sišla ne čekajući da bude izneta ili izgurana od strane slave željnih klinki.

Rođena je kao Ana Mej Bulok krajem novembra 1939. u gradu Natbušu u američkoj saveznoj državi Tenesi kao najmlađa kćerka Zelme Prisile i Flojda Ričarda Buloka. U najranijem detinjstvu pomagala je roditeljima dok su brali pamuk kao nadničari na prostranim poljima jugoistoka Amerike. Tokom Drugog svetskog rata, kad su im majka i otac bili angažovani na poslovima za vojnu industriju, Tina i njene starije sestre Evelin u Rubi su razdvojene. Tina je završila kod ekstremno religioznih babe i dede, pored kojih je veoma rano naučila molitve i koncept sveta po baptističkoj hrišćanskoj crkvi. Posle rata porodica Bulok se ponovo ujedinila, prvo u Noksvilu, zatim u Natbušu.

Pročitajte i Umalo je posrnula - Šta je Tinu Tarner spasilo poroka?

Foto: Getty Images

 

Kao devojčica Tina je pevala u lokalnom crkvenom horu. Kad je imala 11 godina, njena majka Zelma je ostavila porodicu bez upozorenja i u potrazi za slobodom nastanila se u Sent Luisu. Osnovni razlog napuštanja tri kćerke krio se u nasilnoj prirodi njenog supruga Flojda koji je ponekad lična nezadovoljstva rešavao onako kako to čine probisveti i slabi muškarci - šamaranjem žene. Flojdu nije trebalo mnogo vremena da u kuću dovede drugu suprugu, s kojom se ubrzo preselio u Detroit, dok su Tina i njene sestre otišle kod bake Džordžine u Bronsvil u Tenesiju.

- Majka me nije volela jer sam, kako je govorila, bila neželjeno i neplanirano dete. Nameravala je da napusti oca i moje dve sestre pre nego što je ostala u drugom stanju sa mnom. Bila je veoma mlada žena koja nije želela još jedno dete - napisala je pevačica u svojoj prvoj autobiografiji “Ja, Tina” iz 1986.

Kao tinejdžerka, paralelno sa pohađanjem srednje škole, radila je kao kućna pomoćnica u porodici Henderson. Kad je imala 16 godina, preselila se kod majke u Sent Luis, pošto joj je baka preminula. Grad džeza, ritma i bluza donosio je mnogo prilika. Posle završetka srednje škole zaposlila se kao medicinska sestra u bolnici Barnes-Jewish. Iako je često posećivala dežez i bluz klubove i napamet znala muzičku lektiru Bili Holidej, Sare Von, Karmen Mekri i Ele Ficdžerald, još nije bila svesna talenta koji poseduje i da je slava, kako se ubrzo ispostavilo, čeka iza sledećeg ugla.

Pročitajte i Bolna ispovest Tine Tarner - Trpela sam batine jer sam mislila da ću ga promeniti

Foto: Getty Images

 

U jednom od tih klubova prvi put je gledala nastup Ajka Tarnera i njegovog pratećeg benda Kings of Rhythm. Bila je zadivljena Ajkovim talentom i načinom na koji je publiku dovodio u stanje kolektivnog transa. Njena srećna zvezda obasjala ju je slučajno jedne noći kad joj je bubnjar Tarnerovog benda Judžin Vošington dao mikrofon u ruke. Otpevala je Bi Bi Kingovu baladu “You Know I Love You” i kupila sebi mesto u muzičkoj kući slavnih.

Shvativši da ima neobičnu boju glasa koju kao da su godinama vajali alkoholno-nikotinska zavisnost i grudobolja, Ajk ju je pitao da li zna još neke pesme. Celu tu noć, kao i naredne četiri decenije, provela je na sceni. Bilo je to 1957. Postala je prva pevačica grupe Kings of Rhythm. Momci su je divno prihvatili, posebno saksofonista Rejmond Hil s kojim je ubrzo zatrudnela i rodila sina Krejga.

Da je njena srećna zvezda i dalje obasjava, shvatila je 1960. Tada je Ajk napisao pesmu “A Fool in Love” i namenio je Artu Lasiteru, kome je Tina pevala prateći vokal. Lasiter se nije pojavio u studiju u zakazano vreme, a kako je već platio termin, Ajk je predložio Tini da otpeva tu pesmu. Nije pogrešio. Kad ju je čuo, predsednik R&B Sue Recordsa Džagi Mari je uzviknuo: “Ona je zvezda. Tina zvuči kao vrištava prljavština”. Kupio je prava za objavljivanje pesme za 25.000 dolara.

Iako ju je porodica uvek zvala En, na Ajkov nagovor pevačica je uzela ime Tina. “A Fool in Love” je postala radijski hit. Kings of Rhythm su ubrzo organizovali tromesečnu turneju po Americi, na kojoj su pokazali da su prevazišli stutus klupske atrakcije i postali ozbiljan koncertni bend. U to vreme su Ajk i Tina ozvaničili vezu. Trogodišnja platonska ljubav među njima dobila je jasan oblik.

Vezu su otpočeli dok je Ajk još bio u braku sa suprugom Lorejn Tejlor. U želji da idealizuje početak njihovog odnosa, Tina je u intervjuu za magazin Rolling Stone ispričala neverovatnu, gotovo neuverljivu priču o njihovoj prvoj zajedničkoj noći. Navodno, ona je bežeći od jednog člana benda koji je želeo seks s njom uletela u Ajkovu sobu, a on joj je, osim zaštite, te noći pružio još ponešto. Da je tako, videlo se posle nekoliko nedelja kad je postalo jasno da je ostala u drugom stanju.

U oktobru 1960. rodila je sina Ronija. Dve godine kasnije preselili su se u Los Anđeles, koji je već tada označavan kao glavni grad šou-biznisa, preuzevši taj status od Njujorka. Iste, 1962. venčali su se u Tihuani na ceremoniji na kojoj je bilo ukupno jedanaestoro svedoka, uključujući matičara i njegovu pomoćnicu. Pored zajedničkog sina Ronija i Tininog Krejga, u Kaliforniji su im se pridružili i Ajkovi naslednici iz braka s Lorejn, Ajk junior i Majkl.

Krajem šezdesetih Ajk i Tina, uz pratnju benda, postali su štamparija novca. Zarađivali su i trošili mnogo. Tina je postala veoma traženi kompozitor i tekstopisac. Njena pesma “Nutbush City Limits” iz 1973. postala je hit preko noći osvojivši, po mnogima neočekivano, četvrto mesto britanske top-liste.

Početkom sedamdesetih Tina se zaljubila u Evropu. Za razliku od Amerike gde se šou-biznis odvijao u trouglu seks-novac-kokain/heroin, na Starom kontinentu su važila drugačija pravila. Zato je prihvatila ulogu Esid Kvin, prostitutke zavisne od droge, u mjuziklu “Tomi”.

Njeni sve češći begovi u Evropu bili su motivisani Ajkovom agresivnošću čiji je koren ležao u preteranom konzumiranju kokaina. Iako su svi u njihovoj okolini znali da je on često mlati, Tina je smogla snage da ga napusti tek sredinom 1976, tokom posete Dalasu gde je trebalo da potpišu 150.000 dolara vredan ugovor sa Cream Recordsom. Ubrzo pošto su stigli u hotel, Tina je pobegla od Ajka i našla utočište u prijateljevoj kući. U džepovima je imala 39 centi i čvrstu rešenost da se otrgne iz zagrljaja nasilnika.

Pročitajte i Put do slave nije bio ni malo lak za legendarnu rokenrol pevačicu, sa čime se sve susrela Tina Tarner?

Foto: Getty Images

 

Početak njene solo karijere nije obećavao. Album “Rough”, na kome je flertovala s disko zvukom, bio je debakl. Da bi plaćala račune, kao i odštetu diskografskoj kući Cream Records, morala je da peva svake noći po klubovima. Nije joj bilo naporno. Znala je da sloboda koju je dobila nema cenu. Tada je naučila da je zaborav najefikasniji aspirin i analgetik, da loša iskustva i loše ljude treba ostavljati iza sebe, bez potrebe da im se vraćate kad osetite napad sećanja.

Prekretnica se dogodila 1983. godine kad je potpisala ugovor za Capitol Records. Njena interpretacija klasika Ala Grina “Let’s Stay Together” ubrzala je vreme. Snimljen za dva meseca u Londonu, album “Private Dancer”, objavljen u maju 1984, postigao je ogroman komercijalni uspeh. Prodat u više od 10 miliona kopija, označio je tačku posle koje Tina nije mogla nazad. Postala je velika zvezda. Singl “What’s Love Got to Do with It” mesecima nije silazio s top-lista širom sveta.

Nakon osvajanja četiri Gremi nagrade 1985, pevačica se upustila u još jednu filmsku avanturu. Njena srećna zvezda i dalje je sijala punim sjajem. Za ulogu Onti Entiti u trećem delu postapokaliptične sage o Pobesnelom Maksu “Beyond Thunderdome” dobila je pohvale od svih. Ta, 1985. bila je za nju značajna još minimum zbog dva događaja: učestvovala je na velikom humanitarnom koncertu Live Aid u organizaciji ser Boba Geldofa, tokom kojeg joj je vragolasti Mik Džeger skinuo suknju, i upoznala je Nemca Ervina Baha, drugog supruga.

“Želim da vodim ljubav s tobom”, obratio joj se Bah prilikom upoznavanja u Kelnu. Bezobrazluk je upalio i potvrdio da samo najhrabriji osvajaju najviše vrhove. Kuražnom Bahu je tada bilo 29, dok je Tina imala 47 godina.

- Evropa je uvek bolje prihvatala moju muziku. I meni je mnogo draže bilo da uspem u Evropi nego u Americi - priznala je u to vreme Tarnerova.

Pročitajte i Tina Tarner - Nakon mnogo godina provedenih u strahu i bolesti uživam u sreći

Foto: Getty Images

 

Hitovi poput “Simply the Best”, “Private Dancer”, “We Don’t Need Another Hero”, “Typical Male” i drugi doprineli su da postane jedan od najznačajnijih muzičkih izvođača, a devedesete su utvrdile njenu poziciju superzvezde. Njene noge su zvanično proglašene za najbolje u šou-biznisu, o čemu je zanimljiv sud imao i američki predsednik Džordž Buš mlađi.

Iznenada, u 61. godini, na završetku koncerta u Cirihu 2000, objavila je da se povlači sa scene.

- Mislim da je došlo vreme da uživam u životu. Celog života zabavljam druge, red je da malo zabavim sebe - saopštila je Tina u pratnji supruga.

Od tada pa do danas najveći deo vremena provodi u velikoj kući nalik dvorcu na Ciriškom jezeru. Osim što je vodila računa o svojim biološkim sinovima Krejgu i Roniju, preuzela je brigu i o Ajkovim naslednicima kojima je nesebično pomagala celog života. U julu 2018. Krejg je izvršio samoubistvo pištoljem. Roni je basista. Svirao je u majčinom pratećem bendu.

Posle kratkotrajnog povratka na muzičku scenu u periodu od 2009. do 2011. Tina se ponovo povukla u cirišku ilegalu. U januaru 2013. podnela je papire za dobijanje švajcarskog državljanstva. Odmah potom u aprilu polagala je testove iz nemačkog, koji zvanični jezik u kantonu Cirih, i švajcarske istorije. Posle nekoliko nedelja dobila je švajcarsko državljanstvo. Iste godine u oktobru potpisala je dokumente da odustaje od američkog državljanstva.

Pročitajte i Tina Tarner - Jača od svega

Foto: Getty Images

 

U drugoj autobiografskoj knjizi “Tina Turner: My Love Story” iz 2018. govorila je o svojim zdravstvenim problemima. Tri nedelje nakon venčanja sa višedecenijskim partnerom Ervinom Bahom 2013. pretrpela je moždani udar, posle kojeg je morala ponovo da uči da hoda. Tokom 2016. dijagnostikovan joj je kancer debelog creva. Združeno dejstvo homeopatske terapije i povišenog krvnog pritiska oštetilo joj je trajno bubrege, što je rezultiralo dijalizom. Posle nedelja depresije i namere da se potvrgne eutanaziji, na insistiranje supruga ušla je u program za transplantaciju. Kako nije bilo odgovarajućeg donora, Ervin Bah joj je dao svoj bubreg.

- Uradio bih to ponovo - izjavio je Bah, dok mu je Tina replicirala sa velikim osmehom:

- Odlično, taman mi treba drugi sa druge strane.

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading