Preminuo reditelj i nekadašnji ministar kulture Bratislav Petković

Autor:

10.05.2021 11:47

Foto:

Foto:

Braca Petković - dramaturg, bibliofil, kolekcionar starina i zaljubljenik u automobile, a u centru Beograda otvorio je prvi muzej automobila u Srbiji, u čijoj zbirci se izdvajaju oldtajmeri



Pozorišni reditelj, dramaturg i nekadašnji ministar kulture i informisanja u vladi Republike Srbije, Bratislav Braca Petković, preminuo je sinoć, iznenada i u snu, u Beogradu u 73. godini.

Pročitajte i Komemoracija povodom smrti Feđe Stojanoviće - On je "zrno magije" pozorišta

Privatna Arhiva

 

Petković je bio i veliki zaljubljenik u automobile, pa je u centru glavnog grada, u ulici Majke Jevrosime, 1994. otvorio prvi muzej automobila u Srbiji, u okviru kojeg se nalazi i kamerna scena “Moderna garaža”. U njegovoj zbirci automobila posebno su se izdvajali modeli starih vozila - oldtajmeri koji su često korišćeni za snimanje filmova i serija.

Petković je takođe vodio porodičnu poslastičarnicu, najstariju u Beogradu, koja radi duže od jednog veka.

Pročitajte i Feđa Stojanović svoje poslednje dane provodio je ovako - Tužna sudbina velikog glumca!

Privatna Arhiva

 

Diplomirao je pozorišnu režiju 1972. na Akademiji za pozorište, radio film i televiziju. U Beogradskom dramskom pozorištu je 1978. postavio predstavu “Sporting Life”, za koju je tekst pisao zajedno s kolegom Vojislavom Kajganićem. Posle toga napisao je i dve monodrame “Prodajem razbivenu kuću” i “Ispovest klovna Dragoljuba”, kao i dramu “Kaskader”, koju je potom i režirao u BDP-u. Autor je više poznatih dramskih ostvarenja, od kojih su pojedina ekranizovana, a neka igrana na beogradskim pozorišnim scenama.

Predsednik je zajednice muzeja nauke i tehnike i potpredsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije. Kolekcionar je starina i bibliofil. Dobitnik je Nušićeve nagrade i Zlatnog beočuga. Od jula 2012. do jula 2013. bio je ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Komentari. (0)

Loading