Komemoracija povodom smrti Feđe Stojanoviće: On je "zrno magije" pozorišta

Autor:

08.05.2021 13:04

Foto:

Foto:

Komemoracija povodom smrti glumca Feđe Stojanović održala se u Ateljeu 212, pozorištu u kojem je proveo svoj radni vek. Prijatelji i porodica su se okupili da bi ga ispratili



Na samom početku, kako običaj nalaže, ćutalo se jedan minut. A onda su mnogi imali da kažu pokoju lepu reč, da podele po neku uspomenu i trenutak koji su u svom životu podelili sa čuvenim glumcem.

Minut ćutanja prekinut je govorom glumca Erola Kadića

- Bez njega nisam mogao da zamislim svoje podele. Nikada neću zaboraviti kako smo se fantastično svađali - naveo je, između ostalog Kadić, u svom govoru.

Pročitajte i Feđa Stojanović svoje poslednje dane provodio je ovako - Tužna sudbina velikog glumca!

Ata Images

 

- Doviđenja, Feđa, putuj s anđelima, rekla je dramaturg Ivana Dimić, opraštajući se u ime kolega od Stojanovića.

Komemoraciji pozorišnom, filmskom i televizijskom glumcu prisustvovale su brojne kolege, prijatelji i članovi porodice. Među njima su i glumci Milan Caci Mihailović, Branka Petrić, Gorica Popović, Branislav Trifunović, Ivan Jevtović, Mladen Andrejević, Nenad Jezdić, Hana Selimović, Nebojša Ilić, Milica Zarić, Branko Cvejić, Gordan Kičić, Svetislav Bule Goncić, reditelji Stefan Arsenijević, Tatjana Mandić Rigonat, Milica Kralj, upravnik Ateljea 212 Novica Antić, dramaturg i nekadašnja upravnica Ivana Dimć, ćerka Zoe.

- Ne mogu od Feđe da se opraštam, jer da mogu - ovo bi bile samo neke dasketine na kojima stojimo. U to ne verujem. On ostaje u mirisu pozorišta, u mirisu Ateljea 212 - rekla je Milica Kralj.

Pročitajte i Feđa Stojanović - Žao mi je što me nije poslušao

Ata Images

 

Rediteljka Milica Kralj rekla je da je za nju „Feđa zrno magije“.

- U azbuci Ateljea jedno slovo suvereno pripada njemu. Igrao je 10 godina u mojoj diplomskoj predstavi. Imali smo sreće jer jer bio pouzdan, posvećen, strog i kritičan, ali i blag, šarmantan, spreman za šalu. Odlučila sam da se više ne opraštam, jer koga voliš od njega se ne opraštaš. Feđa je za mene zrno magije koje će pozorište održati u životu - rekla je Milica Kralj.

Irfan Mensur je kazao da je Stojanović bio "divan glumac“.

- Imao je posebnu dozu humora kojom je oduševljavao sve oko sebe. Mi glumci smo ga veoma voleli. Poznajem ga još iz studentskih dana, bio je u generaciji koja je godinu dana starija od moje i još tada nam je svima bilo jasno da će on izgraditi jednu divnu i veličanstvenu karijeru, što je i dokazao - rekao je Mensur.

Pročitajte i Velika tragedija - Preminuo Feđa Stojanović

Ata Images

 

Osim sjajnih uloga kojima je ostavio trag u domaćoj kinematografiji i na daskama koje život znače, kolege i prijatelji će ga pamtiti i po snazi koju je posedovao.

Glumac Feđa Stojanović rođen je 31. januara 1948. godine, u Aleksincu, u porodici učitelja. Imao je brata i sestru. Nakon nekog vremena, porodica se seli za Beograd, otac završava prava i menja profesiju, a majka počinje da vodi dramsku sekciju. Ljubav prema glumi Feđa stiče upravo tu i tada. Prvu ulogu Feđa dobija u filmu "Nikoletina Bursać". Tri puta pokušava da upiše filmsku režiju, ali bezuspešno.Potom upisuje prava, da bi na trećoj godini prešao na glumu u klasu profesora Milenka Maričića. Čuvena Mira Trailović ga poziva u "Atelje 212", i time se ostvaruje Feđin veliki san. Feđa se ženio dva puta. Prvi put, kada je imao samo 25 godina, ženi ljubav iz Gimnazije. Zbog toga što je bio izuzetno mlad, brak nije uspeo, a Feđa je ostao u dobrim odnosima sa prvom suprugom koja mu je rodila sina Uroša Stojanovića. Uroš je ušao u očev svet glume, ali kao reditelj. Njegov najpoznatiji film je "Čarlston za Ognjenku". 2017. godine Feđa je doživeo najveću tragediju: umire mu sin Uroš u 44. godini.

Pročitajte i Fantastična jutra i suton na Dunavu, Feđa Stojanović - Sreća se zove Dunav!

Kremacija će biti održana u 14 časova na Novom groblju.

Podsetimo, Feđa Stojanović je preminuo 5. maja, nakon duge borbe sa teškom bolešću.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading