Agnes Varda o nominaciji za Oskara: Nisam ponosna

Autor:

07.02.2018 10:00

Foto:

Foto:



Prva žena nominovana za počasnog Oskara u godišnjoj konkurenciji, belgijska režiserka dokumentarnih filmova Agnes Varda, izjavila je agenciji AP da nije ponosna što joj je Američka filmska akademija dodelila tu nagradu.

Nominacije za Oskara: Danijel Dej Luis u trci za četvrtu zlatnu statuu

U telefonskoj izjavi agenciji, Varda je rekla da joj je drago što će dobiti počasnog Oskara, ali je nekoliko puta ponovila da je to ne čini ponosnom.

- Nema razloga da budem ponosna, već da budem srećna, jer pravim filmove koje ljudi vole - rekla je ona. - Ja volim to što radim, ali to ne radim zbog počasti ili zbog para, jer moji filmovi nikada nisu zarađivali -  rekla Varda.

Varda koja ima 89 godina je ujedno i najstarija osoba koja je nominovana za Oskara. Ona je počasnu nagradu primila u novembru a nominovana je u godišnjoj konkurenciji za dokumentarni film "Faces Places" koji je producirala njena ćerka Rozali.

Taj film, koji se prikazuje u SAD od oktobra, je snimljen u saradnji sa uličnim umetnikom poznatim kao Džej Ar i on je sniman više od 18 meseci jer Varda nije mogla da radi više od sedam dana mesečno.

- Nisam mogla da snimam duže od jedne nedelje mesečno jer sam se zamarala. Stara sam - rekla je ona.

Varda nije prisustvovala svečanom ručku za sve nominovane za Oskara ali je Džej Ar doneo njenu sliku u prirodnoj veličini.

Maja Gašić

Autor