Doček pravoslavne Nove godine

Autor:

14.01.2017 09:31

Foto:

Foto:



Širom Srbije proslava Nove godine po julijanskom kalendaru. U nekim gradovima i turističkim centrima – koncerti na otvorenom. U Beogradu nije bilo organizovanog dočeka, ali je u ponoć priređen vatromet ispred Hrama Svetog Save i na Novom Beogradu.

U Hramu Svetog Save služio se moleban, a zatim je pred Hramom pušten vatromet.

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Novom Sadu – tradicionalan novogodišnji koncert.

Program na novosadskom Trgu slobode počeo je video-prenosom nastupa Simfonijskog orkestra Novi Sad 2021, koji je zbog hladnoće održan u Gradskoj kući.

Spoj klasičnih instrumenata i popularne muzike dopunjavao je nastup vokalne solistkinje Srpskog narodnog pozorišta Jelene Končar i solistkinje Milene Srdić, i glumca Sergeja Trifunovića, a nastupili su i trubači.

Na gradskom trgu u Čačku nastupila je "Riblja čorba" Bore Đorđevića, u Kruševcu Marinko Rokvić i "Akapulko bend", a u Prokuplju muzička grupa "Alter ego bend" – uz čaj i kuvanu rakiju.

Doček je priređen i na zrenjaninskom Trgu slobode. Na velikoj bini postavljenoj ispred Gradske kuće, nastupili su tamburaški sastavi, a u ponoć i trubački orkestar Miroslava Stankovića.

Doček Nove godine po julijanskom kalendaru u Kragujevcu je prošao skromno. Organizovanog dočeka ni koncerata na gradskim trgovima nije bilo. Kao i pre dve sedmice, i u pravoslavnu Novu godinu, građane je uveo vatromet sa zgrade gradske uprave.

U više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji lokalne samouprave na otvorenom su organizovale proslavu pravoslavne nove godine. U severnom delu Kosovske Mitrovice proslava je počela Ulicom otvorenog srca. Građani su Novu godinu dočekali uz trubače, koncert na trgu i vatromet. Na platou ispred Tehničke škole nastupali su i Đorđe David i "Ministarke".

U Gračanici je pravoslavna nova godina dočekana uz muziku, kuvano vino i rakiju.

Organizovan je doček i u centru Podgorice i u mnogim gradovima Republike Srpske, čija je Vlada 14. januar proglasila neradnim danom.

Komentari. (0)

Loading