Prave vrednosti

Prva ljubav Glogovca: Kako su se voleli i odgajali sinove Mina i Nebojša

Autor:

10.05.2022 20:00

Foto:

Foto:

Dok je javnost s pažnjom pratila njegove profesionalne uspehe, glumac je, jednako uspešno, gradio i svoj porodični život. Posvećenik glume, otvoren, direktan i duhovit, prvi put je govorio za naš magazin o svojoj prvoj supruzi i deci, malim tajnama i velikim strastima. Otkrio kako ga je jedinstvena uloga supruga i oca promenila i šta mu je novo u životu donela



Glumac Nebojša Glogovac prerano nas napustio pre četiri godine. Iza sebe ima dva braka: Prvi sa Minom s kojom je dobio dvojicu sinova Gavrlila i Miloša, i drugi sa Milicom iz kog ima ćerku Sunčicu.

Donosimo vam intervju koji je Nebojša dao za naš magazin tokom svog prvog braka, u kom je govorio o ljubavi, navikama, odgajanju sinova i pravim vrednostima. 

- Sa svakom ulogom, nešto se desi, saznaš nešto, promeniš se i napreduješ - kaže Nebojša Glogovac. Jedan od najboljih srpskih glumaca poznavaoce pozorišne umetnosti šarmirao je jos svojom prvom ulogom u predstavi "Velika pljačka", a na filmskom platnu zablistao 1995. izvanrednim ostvarenjem u "Ubistvu s predumišljajem".

Pročitati i: Srešćemo se - Poslednji susret Nebojše Glogovca i Sergeja Trifunovića

Privatan album

 

Na pitanje da li je već bio zvezda kad je osvojio srce svoje supruge Mine, spremno odgovara:

- Bio sam poznat. Moguće da mi je i to donekle pomoglo, ali sam imao i dobru žvaku - kaže i objašnjava zašto se nikada, pa ni tada, nije oslanjao na svoju popularnost.

- Džaba sva fama koju napravim, ako u ličnom kontaktu nisam pravi. Istina ispliva, u svakom slučaju. Nezahvalno je bilo sta u zivotu početi s lažima. Posle nemaš gde - kaze i opisuje kako su se on i MIna upoznali.

 Usmehom do braka

- Prvi put sam je video u nekadašnjoj Zvezdi. Ni pre, ni kasnije nisam odlazio tamo. Samo tih nekoliko meseci, pocetkom 1997. Bilo je lepo, veselo, đuskali smo, zezali se. U onim vremenima to je bilo jedno od retkih mesta de je vladalo dobro raspoloženje. U svari, video sam joj osmeh. Počeli smo da pričamo i tako je sve krenulo. Minin osmeh ga je i osvojio.

- Kako sam ga video, tako sam krenuo da ga izazivam, svaki čas. Dobio sam nekoliko njenih osmena i to je, za početak bilo dovoljno. Onda smo poceli da se viđamo.

Brzo su shvatili su da se slažu u svim bitnim stvarima, ali je presudilo i jos nešto:

- Lepo smo se Ijubili - kaže Nebojša Glogovac, a oči mu cakle. Venčali su se posle osam meseci i dobili dvojicu sina Gavrila i Miloša.

- Šta god znao o deci i braku, o ženama i muško-ženskim odnosima, kad se to desi, ipak je drugačije. Tu nema strategije. Svaki dan je nov i drugaciji, a ti ideš dalje i savlađujes materiju, sve dublje ulaziš u suštinu odnosa - opisuje svoj brak Nebojša.

- Svakoga dana rastu, svakoga dana im je sve novo, zanimljivo i drugačije. Pratim ih i sam odrastam uz njih. Odnos prema deci je živ proces i teško je, sa greškama koje imaš i manama koje prepoznaješ u sebi, biti idealan. Teško je napraviti svoju decu boljima od sebe, a to je ono sto bih najviše voleo. Učim sa njima, od njih, učim i ja njih ponečemu, mada je sve, uglavnom, improvizacija. Veoma je zanimijivo, ponekad ume da bude bolno, nekada neuspešno, ali je svaki dan sa njima prepun radosti i prave, opipljive sreće. To je, valjda, život. Ne bih voleo da imam neke kanone kojh se precizno držim, po njima vaspitavam decu i živim sa svojom ženom. Nikako. Nisam takav čovek. Ovako je pravo, sa svim dobrim i lošim stranama. To mi se svida.

Pročitajte i: Reči zbog kojih suze kreću same - Supruga Nebojše Glogovca čuva sećanje na voljenog supruga

Risto Božović

 

Raskopčan pred decom

Mina i Nebojša imali su sličan odnos prema deci. Ne postoji podela na strogog i popustljivog roditelja. To se kod njih menja, od situacije do situacije.

- Nekad im kažemo suprotne stvari, pa kad vidimo zatečene dečje poglede koji pitaju šta sad?, počnemo da se smejemo. Nekad se dopunjujemo, nekad branimo jedno drugo. Odnos prema njima je potpuno iskren. Mina Glogovac je tada bila asistent na Fakultetu primenjene umetnosti i dizajna, na Odseku za zidno slikarstvo i mozaik.

- Do sada nisam u toj meri poznavao ozbiljnost njenog posla. Posmatrajući proces nastanka, sada sam na pravi način shvatio šta Mina radi - kaže.

I pored profesionalnih obaveza, Nebojša i Mina s decom su provodili mnogo vremena. Ipak, Nebojša je  češće putovao. Kad bi se vratio, Gavrilo i Miloš s vrata skočili bi na njega.

- Kad me vide, raduju se, zagrle me, Ijube. Sve je to u decjoj interpretaciji divno, iskreno i čistio. Svaki njihov nov gest me otvara, raskopča i nemam ništa više na sebi. Potpuno sam go. Posle dve njihove rečenice kupljen sam. Njihova iskrenost opija. Kad ustanu ujutro, igraju se u pidžamama i obavezno puste citani film, dok in Mina ili ja ne čujemo, pa onda gunđamo da se ne mogu gledati crtaći od ranog jutra. Najviše vole da se valjamo. Oni mene kao biju, a ja se branim, zaleću se, guraju me. Nedavno su krenuli na karate, pa su to sad udarci, tehnike, čuda... U tome uživamo, jer nam je smšno i veselo.

Glumački zahtev kojisu klinci postavljali pred njega jedini je u komje, priznaje Nebojša, umeo da poklekne. Ipak, davao je sve od sebe da na neviđeno dočara junake svojim sinovima.

- Pošto su crtaći toliko prisutni i njima strašno aktuelni, traže da im imitiram junake za koje nikada u životu nisam čuo, niti ih video. Oni sve to znaju napamet. Krenem nešto da improvizujem, vidim da ne valja, nije kao u crtaću. Onda oni shvate da ja ne mogu baš sve, kao njihovi idoli, pa mi malo popuste.

Kada bi ga videli na filmu ili u nekoj emisiji, dečaci bi viknuli: "Eno ga tata.!" A ako nije bio kod kuće, objasnili bi mu, kad se vrati, da je "opet bio na televiziji". Njegove uloge nisu komentarisali, samo pitaju zašto, na primer, ima uniformu. Do sada su jedino gledali "Munje" i slatko su se smejali.

Za glumce se vezuje pojam boemskog života. Nebojša Glogovac je i u tom pogledu uspeo da izgradi drugačiju sliku o sebi.

- Volim intimne, male kafice. Postoji jedan takav u blizini moje kuće, zove se "Krojač". Tu dolazim vec godinama. Idem često u kućne posete, moji prijatelji dolaze kod mene, tako da i nema nekog materjala za boemštinu. Mada, još uvek se ne osećam tako da mogu da sedim uveče i, recimo, čitam knjigu. Izlazim najcešće posle predstava, ako se to može nazvati izlaskom. Više je to neko opuštanje, sletanje s onoga što sam bio na sceni - kaže.

Uglavnom se družio sa ljudima van sveta glume.

Risto Božović

 

- Prijatelje stičem i prepoznajem na stomačnom nIvou. Ako je u njima doza hrabrosti, poštenja i inteligencije, to su dobri uslovi za prijateljstvo. Boja duha, to mi je u čoveku najvažnije.

Zbog obaveza prema deci, Mina i Nebojša često su izlazili ponaosob. Jedno ostane kod kuće, da čuva dečake, a drugo izađe sa prijateljima. Zajedno, najviše su volli kućne varijante.

Znao je i da kuva. Izmišlja, ali ima dar, kaže i tvrdi da je što bi spremio- jestivo.

- Izuzetno je ukusno, bez preterivanja. To je kao sluh: Ili ga imaš ili ne. Vrlo je slično pevanju ili vođenju ljubavi - kaže i objašnjava šta najviše voli da sprema i kako izgleda kuvati na sluh:

- Totalno sam neiskusan i nov u kuhinji, ali sam zadovoljan kako mi ide. Sviđa mi se to osećanje u kom nema egotripa, kad si sav u tome. Kao kad sviraš pa si u instrumentu, u pesmi. nema tebe. To je dobar osećaj. 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading