Ašok Murti: Provociram ljude da ikorače iz straha od individualnosti

Autor:

10.10.2021 21:00

Foto:

Foto:

Simbolu elegancije i unikatnosti, stilisti Ašoku Murtiju (59) zastao je dah kad je ugledao crkvu u Ronšampu koju je projektovao Le Korbizje, u domu je okružen bojom sunca, a da biste ga razumeli, morate poznavati Selindžerova dela



Arhitekta ste po struci. Postoji li neka građevina kojoj se uvek divite?

- Bilo ih je nekoliko. Verovatno me je najviše zbunila sopstvena reakcija na Korbizjeovu crkvu u Ronšampu. Volim i zgradu Muzeja savremene umetnosti mog profesora Ive Antića, ali naravno i neke Brašovanove kuće po Beogradu.

Šta znači vaše ime na hindu jeziku?

- Onaj koji se raduje, a ja sam ga dobio jer je moja mama želela da budem nazvan po čoveku koji je ujedinio indijski potkontinent i tokom tog procesa doživeo sopstvenu katarzu. Ja svoju još uvek očekujem.

Pročitajte i Ovaj ultraseksi komad spasiće vas kada "nemate šta da obučete"!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ashok (@ashok.murty)

Imate li profesionalnu deformaciju da uvek gledate kako su ljudi odeveni?

- Da bi se neko bavio stilom kao jednim od alata komunikacije, mora da svoja znanja proverava upravo tako što gleda ljude oko sebe. Odnosno, da bude voajer. U svoju odbranu, istaći ću da je odeća samo jedan od elemenata koje analiziram. Što mi manje skreće pažnju sa osobe koju posmatram, smatram da je, proporcionalno tome, ta osoba bolje obučena.

Najdraža slika iz detinjstva?

- Sve što je deo sećanja na mog deku više je kao slikovnica nego jedna konkretna slika.

Je li vam se desilo da za neku odevnu kombinaciju niste imali smelosti?

- Ja sam možda i previše svestan svog fizičkog izgleda, tako da, bez obzira na to kako drugima izgledalo sa strane, ima mnogo stvari koje nikada nisam obukao jer nisam bio siguran da mogu to da ponesem. Opet, mene oblačenje mnogo veseli i volim često da onim što izaberem isprovociram u ljudima potrebu da iskorače iz sopstvenog straha od individualnosti.

Koja boja dominira u prostoru u kome živite?

- Svetložuta, boja sunca.

Stil koje epohe vam se najviše sviđa?

- Slab sam na estetiku secesije, art dekoa i art nuvoa, dakle onoga što se dešavalo posle Prvog velikog rata, kada je svet bio pun nade da je nastupilo jedno potpuno novo doba.

Pročitajte i Saveti holivudske zvezde - Kako da budete elegantni poput Breda Pita

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ashok (@ashok.murty)

 

Pamtite li neku situaciju koju ste doživeli kao atak na svoj ego?

- Vaspitavan sam da izbegavam taštinu i da se umesto toga trudim da budem ponosan na svoje delanje. Često sam netaktičan jer od svoje okoline i saradnika očekujem isto što i od sebe - najbolje moguće u zadatim okolnostima, i nemam mnogo razumevanja za one koji nemaju istu etiku. Ako postavite ove dve činjenice u neki odnos, shvatićete da je moj ego izložen priličnom maltretiranju, kako sa strane tako i iznutra, na svakodnevnoj bazi.

Kompromis na koji niste pristali i ne kajete se?

- Nikada nisam radio poslove za koje smatram da ih neko može bolje odraditi od mene, kao ni one u kojima sam svestan da ne postoji pretpostavka o minimumu međusobnog poštovanja.

Ašok Murti - Lonac i stomak puni ideja

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ashok (@ashok.murty)

 

Da li biste mogli da izdvojite neko zlatno pravilo za dobar stil?

- Ako vam hvale odeću, isto je kao i kada vam se smeju iza leđa zbog nečega što ste obukli. Odeća i svi prateći detalji treba da budu ram za vašu ličnost. Ako ste akvarel, smešno ćete izgledati u teškom zlatnom ramu.

Vaš životni moto?

- Svaki dan je perfektan za banana ribe. Da biste ovo razumeli, morate poznavati delo Džeroma Dejvida Selindžera.            

Komentari. (0)

Loading