Ambiciozni projekat Viktora Troickog: Iznenadio sam se!

Autor: Vanja Vladičić

17.01.2021 20:00

Foto: Izvor:Jelena Milinčić, Foto:Jelena Jovanov, Getty entertainment Guliver gety via Guliver

Foto: Izvor:Jelena Milinčić, Foto:Jelena Jovanov, Getty entertainment Guliver gety via GuliverTeniser Viktor Troicki objašnjava kako je postao selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije i ističe da će naš nacionalni tim i ubuduće imati najviše ambicije.

Nakon što je postao novi selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije, teniser Viktor Troicki (34) otputovao je u Dohu na kvalifikacije za Australijan open. Izbor na novu funkciju ne znači automatski i prekid igračke karijere. Viktor planira da narednih meseci pokaže na terenu zašto je ne tako davno bio 12. teniser sveta. O svom prethodniku, dugogodišnjem prvom čoveku srpske teniske reprezentacije Nenadu Zimonjiću, nije želeo da govori. Zna koliku odgovornost nosi pozicija selektora, posebno u svetlu činjenice da su ga za to mesto predložile njegove kolege teniseri.

Foto: Profimedia

- Čast mi je što sam izabran za selektora reprezentacije koja je imala mnogo uspeha u prošlosti i čiji sam član bio 12 godina. Nova funkcija u timu donosi i potpuno novu odgovornost. Naravno, znam da dosta toga neće zavisiti od mene, već od igrača. Nadam se da će oni biti zdravi i spremni za turnire i takmičenja koji nam predstoje. Veoma mi je drago što su mi ukazali ogromno poverenje, što su me izabrali i što veruju u mene. Trudiću se da im pomognem najviše što mogu i da iskoristim svoje višegodišnje iskustvo igranja u Dejvis kupu.

Troicki ima odličan odnos sa igračima iz reprezentacije Srbije, pa ne treba da čudi što su ga upravo oni predložili za čelnog čoveka nacionalnog tima.

- Iskreno, iznenadio sam se. To se desilo za vreme turnira u Parizu, igrači su me pozvali i rekli da žele mene kao novog selektora. Imao sam dovoljno vremena da razmislim o svemu i da se kandidujem za to mesto. Osećam uzbuđenje i pozitivnu energiju. Mnogo lepih uspomena sam stekao za vreme igranja za Dejvis kup reprezentaciju Srbije i velika je čast predvoditi je. Ovo je za mene nova uloga, ali i dalje su igrači ti koji vode reprezentaciju. Ja sam tu samo formalno, da ih podržim i da im dam novu energiju.

Pročitajte i Viktor Troicki u novoj Gloriji: Sreća nosi ime bake

Veliki planovi!

Podršku mu je pružio najbolji teniser sveta Novak Đoković. S obzirom na to da su veliki prijatelji, nameće se pitanje kako će Viktor prema teniskom reketu broj jedan moći da se postavi kao strog autoritet.

- U svetu tenisa drugačiji je odnos selektora i igrača u poređenju sa košarkom ili fudbalom. Kod nas ne postoje strogi i nestrogi. Selektor i trener su tu da posmatraju igrače, da im pomognu dobrim savetom u pravom trenutku, posebno onda kad osete da se teniser nalazi u nekoj teškoj situaciji na terenu. Nema tu strogosti. Iako sam selektor, i dalje ću biti njihov prijatelj. U tenisu igrači sami donose odluke tokom meča, pogotovo one najvažnije, a na meni je samo da izaberem najbolje igrače, što u našem slučaju nije toliko teško.

Kao selektor Srbije, sa Novakom Đokovićem u timu, logično je da ima najviše moguće ciljeve.

- Pokušaćemo da ponovo osvojimo Dejvis i ATP kup. To, naravno, ne može da se planira, ali najvažnije je da igrači budu spremni, da se odazovu, da u datom trenutku budu u formi i da se poklope sve kockice. Nadam se da ćemo još jednom uspeti da osvojimo najveće titule u timskom tenisu.

Pročitajte i Aleksandra i Viktor Troicki: Akrobatske veštine šestomesečne Irine (foto)

Foto: Dalibor Danilovic

Iako je za većinu planete bila grozna, prošla 2020. godina je osim profesionalnih uspeha Viktoru donela i nekoliko lepih događaja.

- Pre Dohe, otišao sam u Dubai malo ranije s porodicom, kako bih trenirao i dobro se spremio za uslove napolju. Radujem se novoj godini, verujem da će sve biti super i da ću dobro igrati u novoj sezoni. Drago mi je što sam sa porodicom proveo novogodišnje praznike i što ću 2020. godinu pamtiti po lepim stvarima. Prva je definitivno najlepša, to je rođenje druge kćerke Darije, druga je to što smo na početku godine osvojili ATP kup, što je ogromna titula, i treća, ali ne manje važna, to što sam pred kraj godine postao selektor teniske reprezentacije. Korona je svakako bila najružnija stvar u 2020. Nadam se da će što pre proći i da ćemo svi iz ovoga izaći živi i zdravi.