Princeza Ljubica i princ Mihailo Karađorđević: Sve je podređeno Nataliji

Autor: Maja Gašić

26.01.2019 15:00

Foto: Izvor:Gloria magazin/Zorica Zarić, Foto:Dalibor Danilović, Privatni album

Foto: Izvor:Gloria magazin/Zorica Zarić, Foto:Dalibor Danilović, Privatni albumPošto su krajem 2018. dobili kćerku Nataliju, princeza Ljubica i princ Mihailo Karađorđević uspešno savladavaju prve roditeljske lekcije uvereni da je Oplenac idealno mesto za odgajanje dece

Srpski prinčevski par, princ Mihailo Karađorđević (33) i princeza Ljubica (29) postali su roditelji 26. decembra, kad im se rodila kćerka Natalija. Porođaj je protekao lakše i brže nego što je princeza očekivala, a u razgovoru za Gloriju otkriva nam i koliko joj je značilo što je suprug, koji je presekao pupčanu vrpcu, sve vreme bio uz nju i zašto još nisu opremili sobu za naslednicu.

Slavlje u kraljevskoj porodici: Princ Mihailo i princeza Ljubica Karađorđević dobili bebu

- Trenutak kad sam prvi put ugledala Nataliju je nezaboravan, to je nešto što me je promenilo zauvek. Uzela sam je u naručje minut-dva nakon što je došla na ovaj svet i taj vrtlog emocija je teško opisati. Tad sam shvatila značenje izreke da se rođenjem deteta rađa i majka.

U porodilištu je bila stalno s bebom kako bi se zbližile. Držanje i maženje kćerke princeza opisuje kao fenomenalno iskustvo.

- Posebno mi je drago što je Mihailo bio na porođaju, presekao je pupčanu vrpcu. On je staložen i pribran i u vrlo stresnim situacijama. Sve vreme mi je bio tačka oslonca. Zajedno smo uživali u magiji tih prvih minuta nakon Natalijinog rođenja.

Mala princeza je odlučna i jaka beba.

- Već ispoljava karakter, zna šta želi i ne ustručava se da nam to i stavi do znanja. Mirna je, dobra, lagano ulazimo u rutinu koja i nama i njoj odgovara. Naravno, noćna buđenja su izazov, ali od prvog dana smo podelili obaveze i uspevamo koliko-toliko da se naspavamo. Najvažnije je da Natalija lepo napreduje, zadovoljna je i zdrava, onda se i manjak sna lakše podnosi.

Zlatne ruke princa Mihaila Karađorđevića: Igračke za bebu iz radionice budućeg tate

Odmah iz porodilišta kćerkicu su doveli u njihov dom u Topoli, a sa mamom i tatom je već bila i u prvoj šetnji po Oplencu.

- Topola je divno mesto za život, idealno za dečje odrastanje, okruženi smo prirodom, ali i istorijom. Jedino bismo voleli da u skorijoj budućnosti bude više sadržaja, pogotovo za decu. Želeli smo da damo svoj doprinos ovoj sredini, pa smo prošlog septembra organizovali Dečiji festival na Oplencu. Posetilo ga je oko 600 mališana, koji su jahali konje, učili o njihovoj nezi, gađali iz luka, učestvovali u likovnoj koloniji. Deca su se divno provela, a mi se nadamo da će ovaj festival postati tradicija u kojoj će uskoro i Natalija moći da uživa.

ŠKOLA U PRIRODI

Tata i kćerka već imaju poseban odnos.

Princ Mihailo Karađorđević: Trenutak kada je Natalija došla na svet je najmagičnije iskustvo koje sam mogao da zamislim

- Mihailo je vrlo posvećen otac, podjednako učestvujemo u obavezama oko bebe i mislim da je to dobra osnova za kvalitetan odnos između njih dvoje. Takođe, on je izuzetno kreativna osoba i verujem da će ljubav prema stvaralaštvu s vremenom preneti i na Nataliju. Divno je kad roditelji mogu sa decom da podele hobije u kojima i sami uživaju, tako se već sad radujem što ću imati priliku da je upoznam sa konjima i naučim da jaše, dok će je Mihailo učiti da crta, vaja, pravi stvari od drveta i još mnogo toga.

Srećna je i što je prema novom članu porodice vrlo nežan i pažljiv i njihov kućni ljubimac, samojed Akira.

- Obožava da se sklupča pored kreveca ili tik uz fotelju dok Natalija ručka i ne sumnjam da će, kad ona propuzi, postati najbolji prijatelji. Važno je da deca odrastaju uz životinje kako bi se od malih nogu učila odgovornosti, empatiji, a i život uz ljubimce pozitivno utiče na imunitet bebe. Stručnjaci preporučuju da prvih šest meseci beba bude u sobi sa roditeljima, pa se tog saveta i mi pridržavamo. Cilj nam je bio da prostor u kom Natalija boravi bude stimulišući za nju, naravno u skladu sa njenim uzrastom i potrebama. Otkrili smo da lepo reaguje na klasičnu muziku, momentalno je umiri, pa joj često puštamo kompozicije u kojima i mi uživamo.

Maja Gašić

Autor