Vlada Divljan: Prvi gospodin rokenrola

Autor:

21.05.2019 17:15

Foto:

Foto:



Na dan kad bi napunio 61 godinu, 10. maja, u prepunoj dvorani Centra Sava predstavljen je film ‘Nebeska tema’ posvećen najboljem i najvoljenijem beogradskom muzičaru čiji je život bio ispunjen stvaranjem lepih pesama, putovanjima i dobrotom

Premijerom filma “Nebeska tema” reditelja Mladena Matičevića, posvećenog Vladi Divljanu, zaokružena je priča o bolu i ljubavi započeta 5. marta 2015. kada nam je živote iz temelja protresla vest da je preminuo najbolji tip beogradske novotalasne scene. Velika dvorana Centra Sava (blizu 4000 ljudi), suznih očiju i na nogama, ispratila je sentimentalno putovanje kroz Vladin život.

Vlada Divljan ni po čemu nije bio tipična muzička zvezda. Imao je pravo da bude razmažen i horovit, s obzirom na to koliko je hitova komponovao i otpevao tokom četiri decenije duge karijere, ali nije. Nasuprot tome, bio je srdačan i lepo vaspitan, spreman da svakoga sasluša. Imao je pravo da bude ljut i uvređen zbog nagrada koje su ga zaobilazile pod izgovorom da za njega ima još vremena jer je u najboljim godinama za stvaranje, ali nije. Ne mareći za izgovore, nastavio je da radi do kraja života, do 57. godine. Nekoliko dana pre nego što je sišao sa životne scene ispričao mi je kako pravi koncertne planove i kako bolničku dokolicu krati pisanjem muzike.

- Na jesen planiram da sviram u Beogradu - rekao je Vlada, ne znajući u tom trenutku da neće ispuniti obećanje.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju magazina Gloria koji je u prodaji od 20. maja!

Maja Gašić

Autor