IN MEMORIAM Draško Ređep: Poslednji intervju neprevaziđenog bonvivana

Autor:

06.02.2019 17:45

Foto:

Foto:



Književnik, kritičar i esejist, poslednja renesansna ličnost Novog Sada, neprevaziđeni bonvivan i enfant terrible srpske intelektualne scene, koji je preminuo u 84. godini, u poslednjem intervjuu, svojevrsnom umetničkom testamentu, u Glorijinoj intimnoj abecedi otkrio je zašto je poštovao žene sa prošlošću i muškarce sa budućnošću i kako je život putovanje

a Avakum. Mladi, golobradi prorok iz kupole Manasije. Šesnaest godina u kultnom novosadskom restoranu Sokače stajala je ta slika iznad mog stola, kumovskog, na parapetu. I onda je, netragom, ta ikona pronicljivosti nestala, zauvek. Sada se kao Feniks, u sličnoj varijanti, pojavila na Kopaoniku. Moj životni signal.

b “Bez”. Sjajni avangardni i zaboravljeni film Miše Radivojevića, sa sveukupno, ne samo fizički, obnaženim Draganom Nikolićem.

c Cic. Zaboravljeni materijal našeg paorluka. Ovekovečio ga je Miroslav Antić kada je napisao da ga je rodila jedna bogorodica s oreolom od cica.

Ostatak poslednjeg intervjua s Draškom Ređepom pročitajte u novom broju magazina Gloria koji je u prodaji od 4. februara!

Maja Gašić

Autor