Aja Jung u novoj "Gloriji": Niko nije prorok u svom gradu

Autor:

16.02.2018 10:22

Foto:

Foto:Iako je dobila visoka državna priznanja Francuske, Italije i Izraela, direktorku Beogradskog festivala mimoilazile su domaće pohvale zbog čega sa više energije i elana ide u realizaciju novih ideja

Direktorki Beogradskog festivala igre (BFI) Aji Jung (45) ništa nije teško. Za jedan svoj radni dan, koji obično traje 20 sati, završi ono što bi prosečan građanin Srbije uradio za sedam. Zbog toga je predstojeći, jubilarni 15. BFI gotovo u potpunosti spreman, iako je do njegovog početka (15. mart) ostalo mesec dana. Kako bi što bolje svetskoj javnosti predstavila značaj Beograda kao kulturne prestonice jugoistočne Evrope, osmislila je i zajedno sa timom saradnika kreirala film “Prestonica” koji promoviše BFI i naš glavni grad.

Šta vas je motivisalo da za predstojeći BFI osmislite film “Prestonica”?

- Od vremena kada smo pokrenuli festival uvek smo koristili najatraktivnije snimke koreografskih komada koji dolaze u Beograd i pravili najavne spotove. Međutim, za petnaesti rođendan želeli smo da napravimo naš autorski film. Pozvali smo Beograđanku Galu Jovanović, solistkinju Baleta Državne opere iz Beča, i mladog reditelja Mihajla Savića. Ideja je bila da Gala na vrhovima prstiju “protrči” kroz Beograd. Kostim je osmislila Angelina Atlagić. Snimanja su trajala nekoliko dana. Uživali smo u radu i napravili divan materijal koji govori o umetničkoj igri i o našem gradu. Film promoviše prestonicu i festival, i odavno se vrti na evropskim televizijama.

Ostatak intervjua sa Ajom Jung pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 12. februara”!

Maja Gašić

Autor