Danica Ristovski: Čemu su me naučili Serđo Leone i Robert de Niro

Autor:

04.05.2018 16:39

Foto:

Foto:



Prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta, dobitnica nagrade ‘Tatjana-Tanja Lukjanova’, u intimnoj abecedi otkriva zašto su đinđuve njen omiljeni nakit, kako su joj Serđo Leone i Robert de Niro otkrili roman Džeka Londona ‘Martin Idn’ i zbog čega su lopovske merdevine nekada korisne za izlazak iz teške situacije

a AURORA, naša jedrilica. Nezaboravna porodična letovanja, regate, medalje, uspavljivanje uz lupkanje konopca o jarbol, bliskost, dodir prirode.

b BREHTOVI SONGOVI. Na malom prostoru od samo nekoliko strofa ispriča se čitav ljudski život, doživljaj, kaže životna mudrost. Za mene to su najuzbudljiviji delovi dramske literature. Moj glumački trening i eliksir.

Danica Ristovski: Ako zaboravim da stavim karmin, ulazim u prvu parfimeriju i kupujem ga

c CITAT ELFRIDE JELINEK: “Depresija je tuga koja je išla u školu i tamo stvarno nešto naučila”. Govori ga Euridika iz predstave “Senka”, koju igram u Madlenianumu. Slatko sam se nasmejala ovom zaključku, iako smatram da je bolest ozbiljna. Aristotel kaže: “Duhovitost je drskost koja je stekla obrazovanje”. Ja mislim, bolje biti čak i drzak, nego depresivan, zar ne?

č “ČARAPE KRALJA PETRA”. Naš novi film i serija po romanu Milovana Vitezovića. Od ideje Džona Forda do realizacije Lazara i Petra Ristovskog.

ć ĆEVAPČIĆI SA LUKOM, najbolje jelo u kafani kada si dete! I pivo kad porasteš!

d DELFIN. Na izletu od Skijatosa do Skopelosa pratilo nas je jato delfina iz velike blizine. Maltene gledali smo se oči u oči. Onda je jedan naglo zaronio i u luku iskočio iz mora, okrenuo se u vazduhu i ponovo zaronio, dok smo ga Petar, Jovan i ja zadivljeno posmatrali.

dž DŽEK LONDON, “Martin Idn”, roman koji čita Robert de Niro u mom omiljenom filmu “Bilo jednom u Americi” Serđa Leonea. Otkrila sam ga gledajući film.

đ ĐINĐUVE su moj najomiljeniji nakit i obavezni aksesoar. Bez njih ne izlazim iz kuće.

e ENGLESKI JEZIK. Moj hobi. Proverb, odnosno poslovica “The proof of the pudding is in the eating” (Puding se isprobava jedenjem), što znači da prava vrednost nečega može da bude procenjena samo putem praktične, iskustvene primene i dobijenih rezultata, a ne na osnovu izgleda i teoretski.

f FOTOGRAFIJA. Ovekovečeni trenutak života, koji nam kasnije doziva sećanja. Nisam uvek raspložena da ih gledam, naročito ne one na kojima su moji dragi kojih više nema.

g “GORDOST I PREDRASUDE” Džejn Ostin, obožavana knjiga moje mame. Rado je poklanjam mladima i želim da odem u Bat, u rodnu kuću autorke.

h HULAHOP, plastični obruč koji sam kao devojčica tako spretno vrtela oko struka, vrata i kolena i prebacivala s ruke na ruku da sam mislila da bih mogla da nastupam u cirkusu.

i IMPRESIONIZAM, slikarski pravac koji me je opčinio. Posebno slika “La Robe rose” Frederika Bazija, na kojoj je u prvom planu figura devojke okrenute leđima, u drugom njen pogled na predeo. Kao da je slikar mene video kako sedim na kamenom zidu mog dvorišta i posmatram krovove i vrhove crkava.

j JOVAN I PETAR, naši sinovi. Dobro je imati dva. Kada jedan ode, drugi je tu, pa možeš malo da zaspiš.

k KOPAČ. Ja sam neumorni kopač. Kopam po svojim mislima, sećanjima, opažanjima, očekivanjima, prisutnosti. Tako se prikradam svojim ulogama.

Danica Ristovski otkriva: Kako sam se na probi predstave udala za Lazu

l LOPOVSKE MERDEVINE. Pouzdan način da se iskobeljate iz zaglavljenog lifta. Znam iz iskustva.

lj LJUBAZNOST. Zaboravljeni način obraćanja, a tako nam je potrebna.

m MASKA. Moja od plača iskrivljena usta i bore na čelu prave tužnu masku bezrezervne ljubavi za moju usnulu majku.

n NADA, moja rođena tetka. Sada nadoknađujemo opravdano propušteno vreme i lepo se družimo.

nj NJUJORK. Još nisam bila na Brodveju, Menhetnu, u Tribeki, Central parku. Nadam se da ću za nekoliko godina otići.

o OLGA, moja prababa i prva drugarica. U kutiji od šibica čuvala je nagoreli orah kojim sam joj farbala sede obrve.

p PETAR I JOVAN, naši sinovi. Iako odrasli, trudim se da budem prisutna u njihovim životima. Izmišljam načine, guram se.

r RUŽA. Crvena, prirodna dekoracija za rođendanske torte koje sa posebnim žarom pravim najmilijima.

Објава коју дели Nedeljko (@nedeljkomaletic) дана 16. Окт 2016. у 1:14 PDT

s SAVET je dobar ako je primenjiv. “Požuri polako” je latinska izreka koju sve češće pokušavam da sprovedem.

š ŠERPA PLAVO. Kraljevska boja, ističe moje oči, a šerpa ukusne makedonske mandže na stolu potvrđuje da sam kraljica kuhinje.

t TELAŠĆICA, morska uvala na Kornatima gde smo Lazar i ja pod zvezdanim nebom slušali “Stranca u noći” u izvođenju nepoznatog trubača sa obližnjeg broda. Aplaudirali smo brodskim sirenama.

u UVEK nam je potrebno nešto drugo, ili od jednog barem dva.

v VOLIM TE NA STO JEZIKA, čuvena scena iz filma “Belo odelo” kada zastavnik Savo visi na prozoru voza celu noć. Nezaboravna, romantična, jedinstvena. Na svahiliju nakupenda, na javanskom kulo tresno, na esperantu mi amas vin.

Komad Elfride Jelinek na sceni “Madlenijanuma”: Dve Danice kao dve Euridike (foto)

z ZVIŽDUK. Kao poziv, kompliment, melodija, usamljenost.

ž ŽIVELI! Zdravi i veseli bili!