Mračna strana zvezdanog sjaja: Keri Grant, od nesrećnog dečaka do holivudske legende

Autor:

02.07.2017 10:44

Foto:

Foto:



Svi ga pamte kao jednog od najsofisticiranijih holivudskih legendi. Međutim, ispod hladne i elegantne spoljašnjosti krila se ogromna nesigurnost Kerija Granta.

U novom dokumentarcu "Becoming Cary Grant", otkrivaju se mračne tajne slavnog glumca koji je proveo godine pokušavajući da zaleči brojne traume iz detinjstva. U određenoj meri pomogla mu je glumačka karijera, ali u pedesetima je proživljavao egzistencijalnu krizu koja ga je na kraju dovela do psihoterapije uz pomoć LSD-a koja mu je otvorila vrata u podsvest i pomogla mu da se napokon domogne unutrašnjeg mira za kojim je toliko dugo tragao.

-Dugi niz godina oprezno sam virio iza lica čoveka poznatog kao Kari Grant - govori proslavljeni glumac u filmu i nastavlja:

-Zaštita koju je pružala ta fasada u isto vreme bila je i prednost i nedostatak. Ako ja nisam mogao pogledati napolje, kako je bilo ko mogao zaviriti unutra?

Grant se LSD terapijom upoznao 1958. zahvaljujući tadašnjoj supruzi Betsi Drejk koja ga je upoznala s Mortimerom Hartmanom, lekarom iz Beverli Hilsa koji je u sklopu svojih terapija koristio LSD, a koji je opisivao kao lek koji "prazni podsvest i za 100 puta pojačava emocije i pamćenje".

Tokom terapija Grant je preko sto puta uzeo LSD, a na kraju terapije, Hartmanovu ordinaciju napustio je izlečen.

-Posle višenedeljnih terapija došao je dan kad sam napokon ugledao svetlo. Kad sam probio na drugu stranu, osetio sam neizmerno pročišćenje koje me oslobodilo strahova i krivice. Izgubio sam napetost kojom sam se toliko dugo paralizovao. Prvo sam pomislio na sve te potraćene godine. Nakon toga, pustio sam sreću u svoj život - rekao je Grant.

During a photosession at Paramount Studios (1935) ❤️ #carygrant#oldhollywood#vintage#classichollywood#1930s#goldenera#movies

A post shared by Cary Grant ❤️ (@fortheloveofcary) on Aug 14, 2016 at 1:23am PDT

Kao što je poznato, LSD je izum švajcarskih hemičara Artura Stola i dr. Alberta Hofmana koji su, radeći za Sandoz laboratoriju u Bazelu, prvi otkrili LSD i to slučajno, 16. decembra 1938. iz lizerginske kiseline, koje ima u raženoj gljivici, a psihodelična svojstva LSD-a otkrivena su tek 1943. nakon što se Hofman vratio na proučavanje onoga što je tada nazvao "neobičnim predosećajem".

Hofman je prvi put slučajno otkrio svojstva LSD-a kada mu se vrlo mala količina upila kroz kožu, što ga je navelo da namerno testira supstancu koja mu je izazvala stravične noćne more. Ali, jednom kada je strah popustio, preplavio ga je osećaj "sreće i zahvalnosti", a nakon što se vratio u normalno stanje, postao je svestan da je strah od ludila iza njega.

Psihijatri su lek počeli da koriste u terapiji kako bi pomogli alkoholičarima, neurotičarima, onima koji pate od PTSP-a, ali i ostalim obolelima. Hartman je takođe bio jedan od onih koji su se lečili LSD-om.

Tokom terapija, mnogi pacijenti tvrdili su da su ponovno proživeli vlastito rođenje, a isto je za The New York Times izjavio i Grant:

Suspicion (1941) ❤️ ••••• Following the preview in June 1941, Hitchcock sought a new ending, and RKO president, George J. Schaefer sent the following suggestion to the director: "Nothing in the picture is to be changed until the final scene where he brings her a glass of milk. He brings the glass of milk, just as shown now, puts it on the table and says to her, 'I have brought you something. Go ahead and drink it.' She looks him with an earnest, knowing expression, and in the most solemn but devoted tone of voice says, 'Do you want me to drink this? If so, hand it to me yourself. Give it to me out of your own hands, because if you want me to drink it, I will gladly drink it and forgive you.' He looks startled and replies, 'So you know.' She replies, 'Yes, I know.' He says at first incredulously and then later in self-abasement, 'You would drink this, knowing what is in it? You love me so much, you would die for me, that I might accomplish my purpose. Without much qualm, I was about to give you this drink, but low as I have sunk to realize you would die for me in this way, makes me know that I am not fit to live. That I should not live.' With which he puts the glass to his lips and empties it, falling on the bed unconscious. She in panic takes up the telephone, phones the woman detective writer and exclaims excitedly, 'Johnnie took what you told him about in a glass of milk a minute ago. He's unconscious. Is there anything I can do?' The writer replies, 'Don't worry. I did not tell Johnnie and of course, I would not, the real poison. But I wanted to see what he would do, and I gave him a prescription that is a potion from which he will awake unharmed within a few hours. I did not even share with you a fact that I had not told him the real prescription, because knowing all of you, I wanted to bring this thing to a climax.' Lina hangs up the phone, notices beads of perspiration on Johnnie's head and takes his head in her lap, wipes off the perspiration and with a beatific expression of hope, looks into the camera." #carygrant#joanfontaine#classicfilms#alfredhitchcock#oldhollywood#1940s#movies#classichollywood

A post shared by Cary Grant ❤️ (@fortheloveofcary) on Jan 13, 2016 at 2:13am PST

-Bilo je to apsolutno oslobođenje. I dalje ste u stanju da jedete ili vozite auto, ali izgubili ste napetost. Na ovaj svet dolazimo kao prazne trake. Na kraju krajeva, mi smo samo računari. Sve ono što se nalazi na trakama zasluge su naših majki jer očevi uglavnom love, pucaju ili rade. Majka vas može naučiti samo ono što zna, a mnogi od tih uzoraka ponašanja nisu dobri, ali i dalje se prenose na dete. Došao sam do zaključka da se ponovo moram roditi kako bih izbrisao tu traku.

Što se Grantovih trauma iz detinjstva tiče, one kao da su izašle iz Dikensovih romana. Kada je imao samo 11 godina, Arči Leh (pravo ime Kerija Granta)vratio se iz škole i saznao da mu je majka otišla u jedno odmaralište na moru. Tako mu je barem rečeno. Uskoro nakon toga, napustio ga je i otac koji je otišao da živi sa drugom porodicom. Ostao je da živi sa bakom, a nakon što se pridružio grupi akrobata, njegov novi posao doveo ga je i do Holivuda gde je postao Kari Grant.

Tek kao odrasla osoba saznao je da je njegova majka sve vreme bila živa, ali ju je njegov otac smestio u ludnicu. Sve njegove veze sa ženama (imao ih je pet) bile su opterećene osećajem izdaje i negativnim emocijama nepoverenja koje je gajio prema majci koja ga je, smatrao je on, izdala.

Enjoy ❤️ #carygrant

A post shared by Cary Grant ❤️ (@fortheloveofcary) on Dec 30, 2015 at 1:44am PST

-LSD mi je pomogao da shvatim da sam ubijao svoju majku kroz veze sa drugim ženama. Kažnjavao sam ih zbog ono što mi je ona učinila... Grešio sam misleći da je svaka od mojih supruga bila moja majka - priznao je Grant.

U vremenima kada je LSD još uvek bio legalan, njime se lečilo preko 40 hiljada ljudi. Do ranih šezdesetih, Timoti Leri počeo je da eksperimentiše sa LSD-om na Harvardu, a ubrzo nakon toga izgubio je taj posao. Do 1962. vlada je vršila pritisak na lekare koji su morali da imaju posebne dozvole za LSD. A 1968. LSD je postao ilegalan što mnogi i dan danas smatraju velikom nepravdom.

Naravno, postoje i oni koji smatraju da je istina kao i inače, negde na sredini i da treba naučiti odvajati činjenice od mitova.

-Tokom terapija LSD-om mnogo sam toga naučio. Rezultat je moje ponovno rođenje. Došao sam tamo gde sam hteo, ali ne u potpunosti. Jednom kada odrežete uzde koje vas drže, pronalazite još mnogo novih i morate ih se rešiti. U životu ne postoji kraj lečenju - rekao je Grant u filmu.

Komentari. (0)

Loading