Marija Bergam: Zvezda je rođena

Autor:

11.11.2017 19:45

Foto:

Foto:Glumica koja je ulogom u seriji ‘Senke nad Balkanom’ nedvosmisleno pokazala da smo dobili novu filmsku divu otkriva da joj najveću snagu daje suprug Radivoje-Raša Bukvić, s kojim ima dvogodišnjeg sina Danila, i da su italijanski koreni zaslužni za njen šarm

Marija Bergam – zvezda “Senki nad Balkanom”: Nije velika razlika u snimanju scene ubistva i scene vođenja ljubavi

Fantastičan uspeh prve epizode serije “Senke nad Balkanom”, koju je pratilo više od dva miliona gledalaca, u prvi plan je izbacio atraktivnu glumicu Mariju Bergam (26). Iako je do sada imala nekoliko zapaženih uloga, pre svega u filmovima “Klopka” i “Falsifikator” i seriji “Budva na pjenu od mora”, tek u novom delu iz majstorske radionice Dragana Bjelogrlića pokazala je koliko može. Njena kreacija upečatljive, zavodljive, provokativne, seksepilne i odlučne Maje Davidović, inače glavnog ženskog lika u serijalu, jasno je ukazala da smo dobili novu glumačku zvezdu spremnu da pokaže šta je naučila na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Osim poslovnih, Marija ostvaruje i privatne uspehe. U braku je s kolegom Rašom Bukvićem (37), s kojim ima dvogodišnjeg sina Danila. Na kastingu za “Senke nad Balkanom” dala je sve od sebe. I onda je usledila tišina. Dva meseca je čekala odgovor. Ti dani su bili ispunjeni preispitivanjem, iščekivanjem i strepnjom.

- Dragan Bjelogrlić je pravio veliki kasting za neke uloge u seriji. Ja sam dan ranije došla iz Francuske, i kako duže od godinu nisam imala nikakav angažman zbog trudnoće i porođaja, bila sam snažno motivisana da na njemu zablistam. Oduševila sam se kad sam pročitala scenario i videla o kakvom se kvalitetu radi, da je tema izuzetno zanimljiva a tekst neverovatno dobro napisan. Tek nakon dva meseca iščekivanja saopšteno mi je da sam dobila ulogu.

Kakav je lik Maje Davidović koji tumačite, nalazite li nešto zajedničko između nje i vas privatno? Da li vam se ona kao osoba dopada?

- Maja Davidović je veoma intrigantna žena. Ona je pametna, obrazovana, moćna, bogata, lepa, i čovek bi mogao da pomisli kako ima sve što je potrebno za sreću. Međutim, kao što znamo iz mnogih književnih dela koja se bave upravo likovima kao što je Maja, decom bogataša koja nasleđuju ogromna bogatstva, koja su povlašćena, imaju sve, ali ne i zdrava interesovanja i težnje, i ona je dokona, pa otud i ohola, bahata, samoživa, dekadentna i surova prema slabijima od sebe. Ali postoji i deo njene ličnosti koji je potpuno drugačiji. U njoj ima i dobrote, i toplote, i spremnosti na žrtvu, a to će se sve videti kako serija bude odmicala. Nju zapravo menja sasvim neočekivana ljubav koja joj se dešava. Nas dve smo potpuno različite. Ona je žena čiji život podseća na trošnu kuću koja preti da će se svakog trenutka srušiti. Moj život je porodičan, sasvim uobičajen, verovatno ne bi bio inspirativan scenaristima.

Snimanja se pamte i po anegdotama i neplaniranim situacijama. Ima li neka koje se vi sećate sa seta “Senki nad Balkanom”?

- O jednoj se najviše priča, a to je kada sam našeg divnog, dragocenog asistenta režije udarila oldtajmerom. On se sada šali na račun toga pitajući ko je režirao ‘Cigani lete u nebo’, aludirajući na mene. Bio je to nesrećni slučaj koji se, bogu hvala, dobro završio.

Osvojio žensku publiku: Ko je markantni Sebastijan Kavaca iz serije “Senke nad Balkanom”?

Kako biste seriju preporučili publici? Šta je čini posebnom u odnosu na druge domaće serijale?

- Potpuna autentičnost i hrabrost. Sve češće čujem mišljenje kako ništa slično nije viđeno. Kvalitet i složenost cele priče, odličnu režiju i nadahnutost glumačke igre publika će tek imati priliku da gleda u epizodama koje slede.

Pre glume imali ste još jednu umetničku ljubav. O čemu je zapravo reč?

- Išla sam u osnovnu i srednju baletsku školu u Beogradu i dugo verovala da će mi to biti profesija. Na promenu te moje odluke najviše je uticalo to što sam išla u studio “Stvar srca” kod Mike Aleksića. Tamo sam se postepeno upoznavala sa književnošću i dramskom umetnošću, i sa sedamnaest godina presekla da želim da studiram glumu. Bilo je to posle jednog diplomskog ispita na FDU. Studenti su toliko čudesno i potresno igrali da sam ja snažno poželela da jednog dana budem u mogućnosti da prenesem tako silne emocije. Primljena sam posle treće godine srednje škole na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasu profesorke Biljane Mašić. Na drugoj godini studija sam imala sreću da me rediteljka Tanja Mandić Rigonat odabere za ulogu Darje Pavlovne u komadu “Zli dusi” Dostojevskog, koji se i dalje igra u Narodnom pozorištu. Period studiranja i rada na prvim predstavama smatram jednim od najlepših u svom životu.

Imate neobično prezime. Odakle potiče?

- Moje prezime nosi ime italijanskog grada Bergamo. Slovo o se izgubilo dok je Boka Kotorska, odakle potičem, bila pod Austrougarskom. Sva italijanska prezimena su skraćivana da bi zvučala germanski.

U Kotoru ste rođeni i proveli rano detinjstvo, a sada živite na relaciji Beograd - Pariz. Šta je doprinelo tome da boravite na dve adrese?

- U Parizu već dugi niz godina živi i radi moj suprug Radivoje-Raša Bukvić. Otud i ja tamo. Sada pokušavamo da uskladimo život između Pariza i Beograda. Takođe, ne propustim nijednu priliku da odem u Crnu Goru, gde mi živi veliki deo porodice. Obožavam da provodim vreme kraj mora.

Mlada ste mama dvogodišnjeg Danila. Poznato je da nije lako uklopiti karijeru i roditeljstvo. Kako vi to uspevate?

- Moj posao je, čini mi se, veoma zahvalan za roditeljstvo. Možda grešim, vreme će pokazati. Imala sam pedeset radnih dana u poslednjih deset meseci. Sve ostalo vreme sam bila sa Danilom. U usklađivanju obaveza od neprocenjive vrednosti su mi podrška i pomoć porodice.

Vaš suprug je takođe glumac, ostvario je niz uloga u Francuskoj i Americi. Igrao je sa zvezdama poput Brusa Vilisa, Lijama Nisona, Katrin Denev, Eda Harisa, Šarlote Rempling i pojavio se u reklami sa Endi Makdauel. Kako su vam se ukrstili putevi?

- Radivoje i ja smo se upoznali u Narodnom pozorištu u Somboru. Ja sam tamo igrala u komadu “Gospođa Olga”, koji je režirao Gorčin Stojanović, i jedne večeri Radivoje nam je upao na generalnu probu. Posle predstave smo se upoznali. On je tada živeo u Los Anđelesu, a u Sombor je došao u posetu porodici. Ubrzo je Pariz postao međurešenje za našu ljubav, a otkada sam ostala u drugom stanju, najviše smo boravili u Beogradu.

Maja Gašić

Autor