Ridli Skot u novoj "Gloriji": Najuspešniji Britanac u Holivudu

Autor:

24.11.2017 17:00

Foto:

Foto:



Reditelj koji i sa 80 godina neumorno radi nikada nije dobio Oskara, ali dovoljno zadovoljstva mu donosi činjenica da je autor kultnih ostvarenja kao što su ‘Istrebljivač’, ‘Osmi putnik’ i ‘Marsovac’, i to što je srećan i u privatnom životu: u trećem je braku i otac troje dece, koja sva, poput njega, snimaju filmove

Ridli Skot će 30. novembra napuniti 80 godina, ali aktivniji je od mnogih reditelja i producenata koji su upola mlađi od njega: samo ove godine producirao je BBC-jev TV serijal “Tabu” i dugo očekivani nastavak svog “Istrebljivača” i režirao čak dva filma - “Osmi putnik: Savez”, poslednji nastavak “Osmog putnika” iz 1979, koji je premijerno prikazan u proleće, i “Sav novac sveta”, istinitu dramu o otmici sina milionera Getija, čija je premijera bila na festivalu Američkog filmskog instituta u Los Anđelesu tačno dve nedelje pre rediteljevog okruglog rođendana.

Iako je autor takvih klasika kao što su “Osmi putnik” i “Istrebljivač”, Skot nikad tokom četiri decenije rada nije dobio Oskara za najbolju režiju. Mnogim kritičarima, pa i kolegama filmadžijama znao je da smeta njegov doterani vizuelni stil, estetika koju je, kako kaže, preuzeo iz reklamnih spotova s kojima je započeo karijeru, i to su mu prebacivali smatrajući njegove filmove manje vrednim. No, Ridli to nije primao srcu; kad je saznao šta mu prigovaraju, samo je slegnuo ramenima i rekao: “Ma koga briga! Pitajte te koji mi to zameraju koliko oni zarađuju!”, a kad je kritičarka Polin Kejl u “New Yorkeru” 1982. pokopala “Istrebljivača”, jednostavno je prestao da čita kritike.

Ostatak feljtona o Ridliju Skotu  pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 20. novembra!

Maja Gašić

Autor