Mihail Barišnjikov u novoj "Gloriji": Baletan i zavodnik

Autor:

03.02.2018 11:30

Foto:

Foto:



Genijalni plesač iz Rige, koji je karijeru izgradio u Americi, jednako poznat po brojnim ulogama i burnim ljubavnim aferama, slavi 70. rođendan i ne prestaje da nastupa: na svetskoj turneji izvodi monodramu posvećenu prijatelju, pesniku Josifu Brodskom

Mihail Barišnjikov, možda najveći plesač svih vremena, 27. januara napunio je 70 godina, a premda ga je želja za slobodnim umetničkim izražajem već odavno odvela u Ameriku, ovaj rođendan je dočekao kao državljanin svoje rodne Letonije.

- Onih prvih 16 godina koje sam proveo u Letoniji postavilo je temelj mom životu. Upravo tamo sam se upoznao s umetnošću i otkrio svoju sudbinu izvođača na pozornici, a u Rigi i danas nalazim umetničko nadahnuće - napisao je Barišnjikov u molbi letonskom parlamentu, koji mu je u proleće prošle godine ispunio tu želju pa sad slavni baletski igrač ima dvojno državljanstvo: i svoje domovine i ono Sjedinjenih Američkih Država, gde je stigao 1974. kad je, kao zvezda lenjingradskog baleta Kirov na pozajmici Boljšoj teatru, tokom turneje po Kanadi odlučio da napusti Sovjetski Savez i profesionalnu karijeru nastavi na Zapadu.

I dok su u Rusiji i Letoniji ljutito reagovali, ogorčeni što je napustio zemlju koja ga je školovala, baletske trupe u celom svetu počele su da se nadmeću ko će mu dati bolju ponudu, i da među svojim plesačicama traže prikladnu partnerku za talentovanog Rusa visokog samo 166 centimetara (neki tvrde 168). On je na kraju odabrao American Ballet Theatre u Njujorku, gde je ubrzo nastupio u nizu projekata, kao što su “Giselle”, “Coppelia, “La Sylphide” i mnogi drugi.

Maja Gašić

Autor