Piter Šmajhel: Neostvarena želja

Autor:

23.12.2015 15:41

Foto:

Foto:



Legendarni golman Mančester junajteda smatra Nemanju Vidića i Novaka Đokovića asovima, ponosan je na sina koji brani za dansku reprezentaciju i žali što ne ume da svira dobro kao što njegov kolega Erik Kantona zna da glumi

Nekad najbolji golman sveta, legenda fudbalskog tima Mančester junajted, Danac Piter Šmajhel (52) nedavno je posetio Srbiju. Došao je na poziv “Eurobanke”, koja obeležava drugu godinu saradnje sa ovim engleskim timom. Bila je to dobra prilika da čuveni sportista evocira uspomene vezane za našu zemlju.
Davne 1992. godine danska reprezentacija, za koju je Šmajhel branio, nije uspela da se kvalifikuje na Evropsko prvenstvo, na kom je jedan od glavnih favorita bila Jugoslavija kao prva u grupi na kvalifikacijama. Ali naša zemlja je tada suspendovana zbog rata i sankcija i umesto nas je na takmičenje otišla upravo Danska. Na iznenađenje svih, plasirala se u finale, pobedila Nemačku i postala prvak Evrope.
- Taj period predstavlja važan deo mog života. Danska se nije kvalifikovala, a Jugoslavija je bila prva u grupi. Međutim, kod vas je počeo građanski rat, uveli su vam embargo i mi smo zauzeli vaše mesto. Iskoristili smo tu priliku, ali u tim trenucima osećanja su nam bila podeljena. Bili smo srećni što smo na šampionatu, ali ne i zbog razloga koji nas je tu doveo. Inače, svuda je pisalo ime vaše zemlje, u programima, hotelu, autobusu, svlačionicama. Zato smo imali osećaj da ste sa nama sve vreme. Uspehom koji smo postigli na neki način smo uperlili svetla u problem jugoslovenskih sportista i civilnog rata. I osećali smo kao da smo to uradili za narod Jugoslavije - kaže golman.
To nije bio prvi put da je Šmajhel imao kontakt sa ovdašnjim fudbalom. U novembru 1991. Mančester junajted je bio rival Crvenoj zvezdi, koja je tad bila prvak Starog kontinenta.
- Pamtim taj meč, zahvaljujući njemu osvojio sam prvi trofej za Junajted. Naš tim je višestruko povezan sa Zvezdom. Nemanja Vidić, koji je nastupao za crveno-bele, dugo je bio kapiten Junajteda i, rekao bih, jedan je od najboljih igrača u njegovoj istoriji. Njegova mentalna snaga i način na koji je igrao i vodio odbranu su fantastični. Žalim što nikad nismo igrali zajedno, kao i zbog toga što je napustio taj tim. Mislim da je bio važan za ekipu i od njegovog odlaska nemamo takvog igrača. Neverovatan je - kazao je Šmajhel i dodao da Srbija ima još jednog vrhunskog sportistu poput Nemanje, Novaka Đokovića.
Poljak po ocu, a Danac po majci, Piter je fudbalsku karijeru započeo u Kopenhagenu. Još kao dečak paralelno sa fudbalom je trenirao i rukomet, što mu je, kako kaže, dosta pomoglo u golmanskoj karijeri. Mogućnost da sa “poslednje” linije utiče na igru i donese preokret, kao i sigurnost koju je imao na terenu, nešto je po čemu će ostati upamćen.
- Rukomet mi je pomogao da postanem bolji golman. Kad sam kao klinac trenirao fudbal, nismo imali najbolje uslove za rad. Zimi smo delili teren sa rukometnim klubom, pa sam se još tada upoznao sa tim sportom. Igrao sam oba paralelno, sve dok nisam otišao u Junajted. Rukomet ima tehniku koju zovem “star jump”, nju sam preneo u fudbal jer je to veoma dobar način da sačuvate šansu u igri. Ako ste na liniji gola, a neko šutira na njega iz zaglavlja terena, male su šanse da pretpostavite u koji ugao će ciljati, ali zahvaljujući ovoj tehnici pokrićete gol što je više moguće. Inače mislim da je i u jednom i u drugom sportu najvažnije da što duže sačuvate loptu.
Šmajhel je vrhunac fudbalske karijere doživeo u Mančester junajtedu, za koji je igrao od 1991. do 1999. godine. Tadašnji trener ser Aleks Ferguson njegov dolazak u tim nazvao je kupovinom veka, jer ga je britanski klub od danskog Brondbija, za koji je do tada branio, kupio za samo 530.000 funti. “The Grate Dane” je sa Crvenim đavolima osvojio pet titula Premijer lige, tri FA kupa, Ligu šampiona i četiri Komjuniti šilda. Najuspešnija sezona u njegovoj karijeri ujedno je i najtrofejnija u istoriji Mančestera, ali i Piterova poslednja u tom klubu, 1998-1999.
Po završetku karijere 2003. je primljen u Fudbalsku kuću slavnih. Iako su mu nakon toga mnogi predviđali karijeru trenera, to se nije desilo. Kad je okačio golmanske rukavice o klin, neko vreme bio je komentator BBC-ja sa Alanom Širerom, jednim od najboljih napadača svih vremena, i na kanalu “Discovery” otkrivao je koji su to najprljaviji, a za čovečanstvo neophodni poslovi. Bio je to pravi zadatak za njega kad se uzme u obzir da je kao mladić, dok nije postao profesionalni fudbaler, obavljao svakakve poslove - čistio je domove starih, radio u fabrici tekstila, potom kao prodavac u radnji, a kasnije i kao menadžer prodaje. Inače, Piter je poznat kao neko ko ne voli da vežba u teretani, ali zato uživa u golfu. A podatak koji mnogi ne znaju je da jedan od najvećih golmana na svetu svira klavir od malih nogu.
- Voleo bih da se profesionalno bavim muzikom. Nažalost, nisam toliko dobar pijanista. Da sviram onako kao što moj prijatelj i nekadašnji kolega sa terena Erik Kantona glumi, ne bih razmišljao, odmah bih se našao u nekom orkestru. Obožavam džez. Najviše volim trio: klavir, bas i bubanj.

Pored svih trofeja koje je osvojio, Šmajhel je zanimljiv i zbog toga što je kao golman postigao 11 golova za Mančester junajted, od kojih su neki doneli ključne bodove timu. Ipak, iza njega neće ostati samo pobede na terenu. Njegov dvadesetdevetogodišnji sin Kasper jedan je od najboljnih golmana današnjice. Šmajhel junior brani za reprezentaciju Danske i kao i njegov otac i za engleski klub. Lester siti, za koji igra, ove sezone je prvi na listama Premijer lige. Upamćen kao neko ko kritikuje saigrače iz odbrane i viče na njih zbog grešaka, Piter nije glasan dok prati svog sina na terenu.

- Danas sa potpunim mirom mogu da gledam njegove utakmice, za razliku od ranije. U početku mi se dešavalo da poželim da uskočim na teren i branim umesto njega. Siguran sam u svog sina, uživam u njegovom uspehu. Sve u svemu, ja sam ponosan otac.
Goran Anicic

Autor

Komentari. (0)

Loading