“Đango”, Mirjana Karanović i Tramp: Počeo 67. filmski festival u Berlinu (video)


Međunarodni filmski festival Berlinale počeo je danas u glavnom gradu Nemačke sa političkom konotacijom budući da je na otvaranju  “glavna tema” među glumcima bio američki predsednik Donald Tramp.

Američka glumica Megi Džilenhol izjavila je da u SAD ima mnogo građana koji su spremni da pruže otpor novom predsedniku, dok je meksički glumac Dijego Luna rekao da je protiv izgradnje zida.

Hoću da razmotrim načine rušenja zidova i znam da ima stručnjaka o tome u Berlinu -rekao je Luna aludirajući na rušenje Berlinskog zida.

Raul Aravel osvojio nagradu “Goja” za najbolji film na španskom

Festival je otvorio francuski film “Đango” o džez gitaristi Đangu Rejnhartu reditelja Etijena Komara (Etienne Comar), muzičaru koji je 1943. bežao od nacista.

Ukupno 18 filmova se takmiči za Zlatnog medveda koji će biti uručen 18. februara, poslednje dana festivala na kojem će biti prikazano 400 filmova iz 70 zemalja.

Žirijem predsedava holandski reditelj Pol Verhoven poznat po filmovima “Robokap” i “Niske strasti”.

Na festivalu će biti prikazan i flm “Rekvijem za gospodju J.”, u režiji i prema scenariju Bojana Vuletića, s Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. Ostvarenje će biti prikazano u okviru zvanične sekcije “Panorama Specijal”.

Dodeljene nagrade Udruženja filmskih glumaca: Denzel Vošington proglašen najboljim

Ove godine festival, osnovan neposredno posle Drugog svetskog rata, ponovo pruža veliko mesto evropskom autorskom filmu s poljskom rediteljkom Agnješkom Holand, Nemcem Folkerom Šlendorfom, Fincem Akijem Kaurismakijem ili Rumunom Kalinom Peterom Necerom, dobitnikom Zlatnog medveda 2013. za film “Pozicija deteta”.

Autor: Gloria.rs
Izvor: Agencije
Foto: Guliver/Gettyimages
Podelite sa prijateljima:
Tagovi