Magični svet Olje Ivanjicki

Autor:

10.04.2017 09:55

Foto:

Foto:



Prvi put posle smrti velike slikarke Olje Ivanjicki, koja je preminula 2009, veći deo njenog umetničkog stvaralaštva ižložen je u Istorijskom muzeju Srbije.

Izložbu ‘Zaostavština Olje Ivanjicki’, čiji autor je muzejski savetnik Tijana Jovanović Češka, otvorila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a ova nesvakidašnja postavka privukla je pažnju brojnih ličnosti iz sveta kulture.

Dizajn postavke čine najreprezentativniji predmeti iz Oljinog ateljea na Kosančićevom vencu: slike, crteži, skulpture, pesme, kolekcije čaša, lampi, knjiga, bundi, cipela, morskih školjki, parfema, a osmislila ga je kustos Izabela Martinov Tomović.

Saradnik u realizaciji ovog projekta, koji predstavlja ispunjenje slikarkine želje da ‘svakog dana, svaki Beograđanin i onaj koji dođe u Beograd može svojim očima da vidi kakvo je umetničko stvaralaštvo Olja Ivanjicki ostavila iza sebe’, jeste direktorka Fonda ‘Olga Olja IvanjickiSuzana Spasić.

Jedna od najmarkantnijih činjenica raskošne karijere Olje Ivanjicki(1931-2009) jeste da je sa grupom slikara - Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugima, 1959. godine, kao jedina žena slikar osnovala je grupu "Mediala", koju su predstavljali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori.

Imala je 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Šezdesetih godina prošloga veka prva je počela sa pop artom u Beogradu, a pripremala je i izvedbe koje se pamte. Njene slike nalaze se u mnogim muzejima i galerijama širom sveta.

Između ostalog, izlagala je u muzeju "Metropoliten" u Njujorku, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju moderne umetnosti u Skoplju i na fakultetu "Dobs Feri" u Njujorku.

Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom. Dobitnik je i "Sedmojulske" i "Vukove" nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji.

Komentari. (0)

Loading