Vuk Vidor: Savršenstvo mamine kuhinje


Slikar Vuk Vidor jednaku pažnju posvećuje ukusu i izgledu hrane, pa mu je veoma važno da kad ugošćuje prijatelje jela posluži u lepom servisu za ručavanje na stolu dekorisanom elegantnim svećnjacima i da sve bude začinjeno diskretnim humorom

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vuk Vidor (@vukvidor) дана

Likovnom umetniku Vuku Vidoru (53) hrana je izvor zadovoljstva za sva čula. Osim zanosnih aroma, podjednako mu je važan i vizuelni momenat i duboko veruje da kuhinja ne može bez estetike.

Japanci i Italijani su prezentaciju hrane doveli do savršenstva, sve mora da izgleda kao pod konac. Mislim da je veoma važan način na koji se prezentuje jelo, a onda taj trenutak deljenja emocije s drugim ljudima koje ste pozvali na ručak ili večeru postaje velika privilegija – smatra Vuk. – Kad pravim obrok za prijatelje, izuzetno se trudim da obratim pažnju na sve detalje, uvek koristim neki fini servis, sveće, muziku, a stil je pomešan, reklo bi se classic nouveau. Nisam baš od onih koji bi jeli picu na podu, to mi ne deluje nimalo privlačno.

SPANAĆ NA ŠAKAMA

Iako je u prirodi umetnika da istražuje nove prostore delovanja, Vuk ne pripada grupi gastronomskih avanturista.

Nikad mi se u tanjiru neće naći džigerica, crevca, mozak… Sve to me vraća u detinjstvo kad su me terali na silu da ih jedem. I spanać mi je bio noćna mora, svim silama sam se borio protiv njega i Popaja i mislim da sam ga na kraju pobedio. Imam čak i fotografije, mama, tata ili baka drže kašiku, a ja sedim sa zatvorenim ustima i odbijam hranu. Dugo je to trajalo. Umeo sam da stavim šake preko tanjira, pa bi mi roditelji na njih sipali vruć pire ili spanać kako bi me naterali da uzmem bar nekoliko zalogaja. Mučili su se sa mnom da nešto pojedem, a da bih ojačao, pravili su mi žumanca umućena sa šećerom. To smo valjda svi jeli. Kao malom knedle sa šljivama su mi bile favorit, kao i ćevapčići i palačinke. S godinama, hrana mi je postala važna. Sviđa mi se traganje za ukusima, za nečim novim i ezgotičnim. Mislim da je to suština kuhinje, da spojiš elemente i stvoriš novu magiju.

Vuk Vidor: Kako su mi tetke i bake objasnile šta znači reč tandaramandara

U poslednje vreme kurkumu stavlja u gotovo sve što sprema.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vuk Vidor (@vukvidor) дана

Svakog jutra pravim sebi šejkove sa bananama, malinama, čija semenkama, lanom, godži bobicama i kurkumom. Nju dodajem i u jaja, koja takođe jedem svakodnevno. Od ostalih začina u obzir dolaze klasični, poput bosiljka, a omiljena mi je i provansalska mešavina.

Vuk Vidor: Emotivna posveta boljim vremenima

S obzirom na to da mu je majka fenomenalna kuvarica, odrastao je na kombinaciji dalmatinske i srpske kuhinje, a pošto je najveći deo života proveo u Parizu, imao je mnogo prilika da vidi kako se Francuzi oduševljavaju našim specijalitetima.

Oni su “padali u nesvest” zbog maminih pita, pašticada, musaka i raznih vrsta riba. Sve je bilo vrhunskog ukusa. U međuvremenu sam porastao, prihvatio da je to dobra stvar i postepeno zavoleo voće i povrće, sad ne pravim pitanje ni oko čega. Najbliži mi je mediteranski način ishrane, ali i italijanska kuhinja, s obiljem pasta i bogatih sosova. U suštini, hranim se toliko jednostavno da bih mogao da živim u manastiru, dovoljan mi je jedan obrok dnevno. Jedino bez slatkiša ne mogu, njih baš volim. Lako je u Francuskoj navići se da svaki dan na povratku iz škole pojedeš poneki ekler ili drugi fini kolač. U pekarama je prebogat asortiman, ekleri su mi već godinama omiljeni, a nedavno je otvorena prodavnica koja prodaje samo njih. Inače je to postalo novi trend, da radnje prave samo jedan proizvod, u raznim varijantama, pa ima i onih gde su u ponudi samo profiterole ili samo madlene.

ŠKOLA ZAVOĐENJA

Umesto hranom, žene je najčešće zavodio humorom.

Iskreno, humor mi mnogo bolje ide. I manja je mogućnost da zeznem stvar. Mislim da nema ništa gore nego kad odeš kod nekog i tamo ti serviraju lošu hranu. To mi se dešavalo više puta. U takvim situacijama sam se pravio lud, bio fin i gutao.

Kako je u Parizu skoro ceo život, tvrdi da taj grad nije baš ono što ljudi misle kad je hrana u pitanju, odnosno nije prestonica kulinarstva.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vuk Vidor (@vukvidor) дана

U Parizu posećujem samo nekoliko restorana koji su dobri. Mislim da je gastronomska scena kod nas u Srbiji mnogo bolja, da se ljudi mnogo više trude i da smo baš napredovali na tom polju. Ima dosta mesta koja su izuzetno kvalitetna, sa odličnim jelima. Nedavno sam u Parizu bio u nekom baš fensi restoranu, u kome služe organska vina i proizvode. Za 35 evra sam dobio neku kuglu na tanjiru. Odmah sam pomislio kako bih te ljude pozvao u Beograd, da vide šta je prava, kvalitetna, ukusna hrana. U toj sferi mi zaista imamo šta da ponudimo svetu – uveren je Vuk.

Autor: Gloria magazin/ Tanja Nikolić
Foto: Gloria magazin/ Dalibor Danilović/ Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi