Tijana Jevtić: Nezaboravne zabave na pijaci

Novinarka Sportske redakcije RTS-a Tijana Jevtić zahvaljujući suprugu poslednjih godina otkrila je čari arapskih i kiparskih specijaliteta, pa čak i sinovima sada pravi domaću hranu sa egzotičnim začinima

Novinarka Sportske redakcije RTS-a Tijana Jevtić (41) poslednjih godina često boravi u Omanu pošto tamo njen suprug Srđan Filipović radi kao plivački trener. Tako je imala priliku da se dobro upozna sa arapskom kuhinjom, koja joj je, uz mediteransku, postala omiljena.


– Već neko vreme odlazim na Arabijsko poluostrvo jer je moj suprug prvo bio angažovan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a sada je u Omanu – priča Tijana. – Svaki boravak tamo je neobično iskustvo. Poštujem tamošnje običaje i pravila, među ostalima i ona o odevanju na javnim mestima, a iznad svega uživam u njihovoj kuhinji. Bazirana je na pirinču, piletini, povrću i mnoštvu začina koji svaki obrok čine posebnim i po boji i po ukusu. Sva jela, čak i riba, imaju narandžasto-crvenkastu boju koju im daju začinske biljke, najčešće su to one ljutkaste, poput kurkume. Najzastupljeniji začin je zatar, koji je zapravo mešavina začinskih trava, susama i soli. Dopada mi se način na koji služe roštilj, na metalnim kutijama u kojima je žar kako bi meso ostalo topalo. Tamo se ne pije alkohol, makar ne javno, tako da uz ručak pored vode idu sveže ceđeni sokovi od papaje, manga i kivija, koje obožavam. Slatkiši su takođe predivni. Sem baklave i kadaifa, meni je omiljena poslastica omali. Najsličnija je palačinki u šatou, samo što je punjena seckanim koštunjavim voćem i zapečena u rerni u nekom sosu. I drugi slatkiši su im lepi i lagani, jer umesto šećera koriste slatko voće, najviše urme. Kod njih, na primer, torte ne postoje, a slatko se jede u malim količinama. Obično se na sto iznese servirano u poklopljenoj metalnoj činijici iz koje svi uzmu pomalo.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin/Mirjana Tasovac
Foto: Jakov Simović, Guliver/Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi