Dušica Spasić: Jutarnji program gastro štreberke


Voditeljka Jutarnjeg programa RTS Dušica Spasić (35) poslednjih godina izbacila s jelovnika mnogo jela i namirnica. Odrasla je na tradicionalnim srpskim jelima poput sarmi, musaka, pasulja, ali je iz zdravstvenih razloga morala mnogo toga da se liši.

Krenula sam aktivno da vežbam, što je podrazumevalo i drugačiji način ishrane. Nije u pitanju dijeta, nego režim prilagođen meni, pošto su počela da osećam određene zdravstvene probleme. Sada jedem ribu skoro svakodnevno. Ranije je na mom meniju bila najviše dva-tri puta godišnje. Međutim, zbog nedostatka oligo elemenata u organizmu, a koje je samo riba mogla da nadomesti, morala sam da je ubacim u ishranu. U međuvremenu sam je veoma zavolela. Sad je pravim vrlo često, čitava kuća miriše na ribu, što mi nimalo ne smeta.
Dušica je počela da vežba u želji da pobošlja fizički izgled, ali kad je uradila određene analize, shvatila je da su zdravstveni problemi mnogo veći i da većinu njih može da sanira promenom načina ishrane.

Hrana, putovanja i malo mudrosti: Pravila Entoni Burdena za život bez ograničenja

Na početku mi je baš bilo teško. Nisu naše bake bez razloga govorile da je za malu decu najvažnije da su uobročena. Ranije sam najčešće preskakala doručak, jela kad sam stigla, obilno večerala. Bio mi je problem da uvedem redovne obroke, da nateram sebe da doručkujem, bez obzira na to da li sam gladna ili ne, kao i da između obroka ništa ne grickam. Trudim se da jedem redovno, ne baš u minut tačno, ali da se zna red. Morala sam da uvedem i neke nove namirnice, koje nikad pre toga nisam ni probala. Mnogo sam se obradovala kad su mi rekli da moram da počnem da jedem avokado. Do tada nisam imala čak ni želju da ga probam, misleći da je reč o ezgotičnom voću poput manga, papaje, banana. Tek kad sam ga zagrizla i osetila ukus, shvatila sam da se nećemo „lepo družiti“. Uopšte mi nije prijao, i često mi je od njega bila muka. Pokušavala sam da ga spremam na razne načine da bi mi bio prihvatljiviji, ali mi nije polazilo za rukom. Pravila sam smuti sa grejpom i limetom, cedila limun i ništa od svega toga nije pomagalo, dok nisam otkrila recept kako da od njega napravim veoma ukusan čokoladni mus, sa kakaom, limetom, nekoliko urmi i zrnima nara. Nar mu daje poseban šmek i ukus mu je savršen, veoma mi se sviđa.

KUVARICA IZ SVITANJA

Ne mrzi je da sebi svakodnevno sprema hranu i nosi u kutijama kad pođe na posao.

Svi me znaju po kutijama. Zavisno do toga koliko ću se zadržati van kuće, spremim obavezno doručak i užinu, a ponekad ponesem i ručak. I nije mi teško da sve to nekad, ukoliko ne stignem uveče, spremim i u četiri ujutru, pre nego što krenem na posao. Mnogi su me pitali kako me ne mrzi da to radim. Ne znam kako može da te mrzi kad radiš nešto baš dobro za sebe? Doručak je jednostavan, obično su to šejkovi, od ananasa, maline i čia semenki, koje spremam zajedno ili odvojeno, ponekad omlet od belanaca, ovsene pahuljice ili čia puding. Užina su uglavnom ceđeni sokovi, najčešće od grejpa, a kad ručam van kuće, napravim potaž od nekog povrća, koji se lako nosi u termosu ili u čaši. Ako sam kod kuće, onda napravim neko grilovano ili dinstano povrće, ribu, salatu. Spremam i nekoliko jela od prosa, koje je takođe veoma zdravo, recimo suve paprike koje napunim mešavinom prosa, šampinjona, crnog i belog luka.

Tokom godina je dosta eksperimentisala u potrazi za pravim ukusima. Otkrila je da joj veoma prijaju pljeskavice od povrća, koje pravi bez brašna, jaja i prezli. Ima crvenu verziju, sa cveklom, i zelenu, s brokolijem i graškom. Meso već godinama gotovo da ne jede.

Nikad nisam bila mesožder, imala trenutke kad se mi se prijede, a to se dešavalo nekoliko puta godišnje. U jednom periodu pokušala sam da ga potpuno izbacim iz ishrane i to je trajalo deset- jedanaest meseci, tokom kojih sam se osećala odlično. Međutim, posle toga imala sam problem s mišićnim vlaknima, pa sam jednom nedeljno jela biftek određeno vreme. Ipak, na kraju se ispostavilo da mi ne prija i sad ga opet ne konzumiram. Kad sam potpuno eliminisala meso, shvatila sam koliko je to za mene dobro i koliko imam energije za sve dnevne obaveze.

Novim režimom lišila se i hleba i testa. Pica joj je bila omiljena, ali se i nje odrekla, a slatkiše jedno vreme nije jela uopšte, iako ih veoma voli.

Slađana Tomašević: Ljubav me je naučila da živim kao sav normalan svet

Kad jednom prestanete da ih jedete, telo se nekako navikne da ne dobija šećer, jednostavno nemate potrebu za slatkim. Ali, onda sam otkrila kako da pravim zdrave slatkiše koji nemaju ni brašno, ni jaja ni šećer. Izgledaju odlično, veoma su ukusni, a moji prijatelji ne mogu da veruju kad probaju koliko su ukusni. Ljudi imaju predrasude, a pokazala sam im da odlični slatkiši mogu da se naprave s mlevenim indijskim orasima, nekoliko urmi koje se stave umesto šećera, sa zrnima heljde. Nedavno sam pravila braunis od crnog pasulja, koji je izgledao baš kao pravi. Pasulj se potopi preko noći da nabubri, skuva, izmiksa, dodaje mu se kakao i razni drugi ukusi po želji, kao i sveže ili smrznute višnje ili maline. Od indijskog oraha može čak da se napravi i vrlo ukusan čizkejk. Jaja u receptu zamenim sa lanenim semenom, koje kad se potopi u vodu ispušta gel, koji i podseća na belance i odlično povezuje sastojke. Svi slatkiši koje pravim imaju blago sladak ukus i veoma su zdravi. Ukućani i prijatelji bi ih prvo blago nepoverljivo gledali, ali kad se osmele da probaju, svima se dopadnu.

CVEĆE U TANJIRU

Začine veoma voli da koristi i smatra da su ključni, jer daju hrani poseban ukus i šmek.

Pravi izbor začina i trava može od malo ili potpuno neukusnog da napravi jelo vrlo primamljivog ukusa. Najradije upotrebljavam svež bosiljak, nanu, ruzmarin, koje uberem iz svojih ili komšijskih saksija.

Voditeljka svesna je da je određeni način ishrane lična odluka i da niko nikome ništa ne može da nametne.

Ne možeš ni sam sebe da nateraš da počneš drugačije da se hraniš. Moraš da odlučiš, a nekome su za tako nešto potrebne godine. Ljudi najčešće misle da takva hrana ima potpuno drugačiji ukus, odnosno da je skroz bezukusna, što naravno nije tačno. Ali, kad im ponekad napravim nešto što im ne bi palo na pamet da probaju, oduševe se, a pri tome su im izrazi lica, kad konačno otkrijem šta su jeli, jednostavno neprocenjivi. Međutim, ne želim nikoga da teram ili osuđujem da jede ono što i ja. Za ukućane i goste spremam uobičajenu hranu, razna mesa, pite, gibanice, proje, jer poštujem tuđe izbore. I ne bune se, iako mi u šali govore da oni jedu pravu hranu, a ja cveće.

Veliku pažnju posvećuje i postavljanju stola i dekoru.

Nataša Miljković: Promeniću posao kada više ne budem mogla da se borim

Ukrašavanje jela i postavljanje stola je jednako važno kao i ukus hrane. Čak i kad spremam samo za sebe, trudim se da je trpeza lepo aranžirana, da bude privlačna i za oko, a ne samo za dušu, kako bi sva čula uživala.

Promenila je još neke navike, dok je ranije pila i po pet-šest kafa tokom dana, sada popije znatno manje. Ali, zato uživa u čajevima, i zimi i leti.

U ove hladne mesece često pravim i tolu limunadu sa đumbirom, koja je idealna za jačanje imuniteta i protiv prehlada – ubeđena je Dušica.

Autor: Gloria magazin/Tanja Nikolić
Foto: Gloria magazin/Dalibor Danilović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi