Carska poslastica od smokava


Obradujte goste, ali i ukućane, pravim malim gastronomskim užitkom – tartom od smokava.

Namirnice za 4 osobe: 300 g brašna, 700 g smokava, 1 jaje, 2 žumanceta, 180 g šećera, 150 g putera, 1 limun, 1 dl mleka, 40 g pirinčanog brašna, 1 šaka pečenih iseckanih badema ilešnika, 2 kašike belog vina, 2 kasike marmelade od smokvi, so

Priprema: Pomešati brašno, puter, 80 g šećera i prstohvat soli i umesiti u kompaktnu smesu. Dodati jaje i žumanca, pa nastaviti s mešanjem. Ostaviti smesu u frižideru otprilike pola sata. Oljuštiti 350 g smokava i pulpu pomešati s mlekom, narendanom korom limuna, ostatkom šećera i pirinčanim brašnom.  Smesu kuvati na tihoj vatri nekih 5-10 minuta, pa je ostaviti da se ohladi. Izvaditi smesu iz frižidera, pa je razvući oklagijom  u krug prečnika 20 cm. Kalup za tart podmazati i obložiti testom (i ivice). Peći otprilike 20-25 minuta na 180ºC. Kad je gotovo, izvaditi da se ohladi. U smesu od pulpe dodati iseckane lešnike i bademe. Na ohlađeno testo dodati smesu od smokava. Ostatak smokava iseći na kolutove i poređati preko smese. Marmeladu otopiti s vinom na tihoj vatri, pa time preliti smokve.  Ostaviti da odstoji neko vreme u frižideru pre služenja.

Autor: Gloria.rs
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi