Boris Pingović: Ima jedan kotlić u Sremu


Pošto je u studentskim danima savladao kulinarsku azbuku, glumac Boris Pingović opredelio se da se usavršava u oblasti rečne ribe, što mu je donelo veliku popularnost među prijateljima koji jedva čekaju da ih pozove na fiš paprikaš

Iako je odrastao u širokom Sremu u kome deca odmalena radije biraju čvarke nego bombone, glumcu Borisu Pingoviću (48) češće je riba u tanjiru nego šnicla, kavurma ili tripice. To nije iznenađenje pošto je njegova rodna Sremska Mitrovica na Dunavu, pored kojeg je prvi put probao riblju čorbu i naučio da sprema paprikaš u kotliću.

– Sremci cene kulen, slaninu i sve što se dimi i suši. Ja takođe, ali više volim ribu. Zbog reke Save, logično bi bilo da je u Sremskoj Mitrovici, gde sam se rodio i odrastao, riba više na trpezi nego svinjske prerađevine, ali nije tako. Za Savu me vezuju mnoga sećanja, druženja uz muziku, piće i hranu. Tamo sam proplivao i naučio da se najslađe jede u društvu. Provodio sam vreme s sprijateljima uz roštiljanje i kotlićarenje. Neki su pecali, neki kuvali, a ja sam bio zadužen za sviranje na gitari. U međuvremenu sam naučio da kuvam, ali i dalje mi je spremanje hrane povezano sa druženjem. Uživam da kuvam za drage ljude, sve drugo ne pruža mi isti osećaj zadovoljstva.

Da ga boravak u kuhinji opušta, shvatio je kada je krenuo na studije glume.

– Moja porodica je po pitanju kuvanja bila tradicionalna. To je uglavnom radila mama. Kada sam upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, živeo sam sam, i tada sam iz nužde morao da savladam osnove kulinarstva. Krenuo sam od jaja, krompira i dinstanog luka, kojim počinje priprema mnogih kuvanih jela. Gladan nisam bio. Doduše, dešavalo se da u jurnjavi po ceo dan ništa ne stignem da jedem, ali meni to nikada nije predstavljalo problem. Nisam jedan od ljudi koji “ujedaju” kada su gladni. Prateći recepte i spremajući sve komplikovanija jela, shvatio sam da me kuvanje opušta, smiruje mi živce. Uživam u celom procesu pravljenja obroka, od čišćenja i ljušćenja, preko seckanja do dodavanja začina. Jednom sam za prijatelje spremao paprikaš od žabljih bataka. Video sam ih zamrznute u prodavnici i učinili su mi se vrlo primamljivim. Tretirao sam ih isto kao piletinu i ispalo je sjajno. Kuhinja mi je najvažnija prostorija u stanu. Volim da je uredna. Dok kuvam, sklanjam sve za sobom. Nikada ne napravim veliki nered i važno mi je da imam dobre, oštre kuhinjske noževe. Pored njih, dosta koristim i štapni mikser. To mi je omiljeni kuhinjski aparat.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin/Mirjana Tasovac
Foto: Jakov Simović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi