Kuhinja Đorđa Makarevića: Bežim od svega što je veštačko


Reditelj i baletski igrač dan počinje sa voćem, meso gotovo da ne jede, u svim ukusnim specijalitetima umereno uživa, pa ne čudi što izgleda kao da mu je dvadeset iako ima duplo više godina

Baletski igrač i reditelj Đorđe Makarević (40) voli da jede, ali nije tipičan gurman. Kada je hrana u pitanju, zbog posla kojim se bavi ima dnevne rituale. Dan započinje sa tri čaše tople vode s limunom, zatim pije napitak koji napravi od sode bikarbone, limuna i vode, a posle toga obavezno uzima voće usitnjeno u blenderu.
– Za telo je najbolje da voće dobije u prepodnevnim satima, pošto onda najbolje iskoristi sve njegove sastojke. Kasnije su mi na meniju proteinski obroci, riba ili jaja s povrćem. Uz to pijem i dosta čaja, najčešće zelenog ili belog, koji su odlični antioksidansi. Za užinu uzmem jabuku, bananu ili zdrave grickalice, kao što je badem, lešnik i drugi koštunjavi plodovi, a uz večeru popijem čašu crnog vina. Trudim se da se hranim zdravo, mada ponekad sebi dozvolim i izlet poput pice. Ali, kad pojedem nešto tog tipa, telo odreaguje, ujutru se probudim nadut, s podočnjacima, te nastojim da to ne bude baš previše često – priča Đorđe.
Nije zakleti vegetarijanac, ali nikad nije jeo svinjetinu, dok je piletinu prestao da konzumira zbog načina na koji živinu hrane.
– Iskreno, više ni ne znam koje je meso zdravo, ali ne bih odbio organski uzgojenu piletinu. Bežim od svega veštačkog, posebno od genetski modifikovanih namirnica, belog brašna i šećera. Na pijaci kupujem od malih proizvođača, pre svega jedne žene koja sve sama uzgaja. Njeni luk, paradajz, paprika nisu svi iste veličine i lepi “kao upisani”, ali su neverovatno ukusni pošto ne koristi veštačko đubrivo.
Đorđe tvrdi da je prilično lak za održavanje kad je ishrana u pitanju. Zbog dugih proba i vežbi u baletskoj sali može i po nekoliko sati da izdrži bez hrane.
Ni kao dete nije bio zahtevan, a majka Vlasta, Čehinja, uvek se trudila da u kući bude dosta kolača, pita i drugih poslastica od testa. I danas se seća tih slatkih jela, uz koje je najčešće pio “benko”, kakao napitak s mlekom. Voleo je i mamine knedle sa šljivama.
Na trpezi je uvek bilo i mnogo povrća i voća, a pamtim da me je mama često nutkala da jedem, jer bih se zaigrao i jednostavno zaboravio na hranu. Mislila je da sam premršav, sve dok je kumovi nisu ubedili da me pusti i da ću sam tražiti da jedem kad ogladnim. Zaista je tako i bilo, iako je teška srca prihvatila savet.
Mada je imao od koga da nasledi kulinarski talenat, Đorđe tvrdi da nije baš vičan u kuhinji.
– Kuvam samo čaj, kafu, jaja, a znam da napravim i palačinke, i to s integralnim brašnom. Ukus im je malo drugačiji od običnih, ali su zato mnogo zdravije. Imam blender i u njega stavljam i voće i povrće, i to sirovo, naravno. Em je izuzetno zdravo i ukusno, em se sve začas opere.
Od tradicionalnih jela veoma voli sarmice od zelja, koje uopšte ne moraju da budu filovane mesom.
Gledam da od namirnica koje su mi dostupne napravim zdravo jelo. Kod mene je sve u umerenosti. Umereno treba jesti i živeti, a važno je i poslušati telo, jer ono uvek signalizira šta mu je potrebno.
S obzirom na to da zbog posla često putuje, imao je prilike da proba razne nacionalne specijalitete, ali je na turneji po Meksiku, koja je trajala više od mesec dana, odustao od tamošnje kuhinje.
– Iako zaista volim ljuto, tamo je sve bilo toliko začinjeno da to nisam mogao da podnesem, pa sam sve vreme jeo jaja. Tajlandska kuhinja podseća me na kinesku, što mi se dopada, ali izbegavam da u njihove specijalitete stavljam soja sos. Kad ovde naručujem “kineze”, izričito naglasim da obrok bude bez njega. Pre predstave nemam posebne rituale kad je hrana u pitanju, bitno mi je samo da ne jedem nekoliko sati pred početak.

Đorđe otkriva da kod kuće ima Teslinu purpurnu ploču za hranu, koja se stavi ispod posude sa jelom preko noći. Suština je u tome što od kisele pravi baznu sredinu, koja je mnogo zdravija za naš organizam i sprečava nastanak kancerogenih ćelija.
– Nastojim da od svih namirnica izvučem ono najbolje. Mnogi, recimo, ne znaju da meso ne bi trebalo uzimati sa mlečnim proizvodima, pošto ih telo ne vari istim tempom. Kao i da se meso i krompir nikako ne slažu. To može da vam, a da niste ni svesni, napravi potpuni haos u organizmu. Pritom kasnije sve to moraju da prečiste jetra i bubrezi. Nisam opterećen ishranom, ali pazim šta s čime treba jesti.

Koliko to dobro i uspešno radi, svedoči i činjenica da su mu nedavno na pregledu kojim se određuje količina masnih naslaga ispod kože rekli da ih uopšte nema, te da iako ima 40 godina, telo pokazuje sve rezultate kao da mu je upola manje.

Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 645.