Gastro avanture grupe Bella Technika: Recepti za sirovi zen

Autor:

16.06.2019 12:00

Foto:

Foto:



Iako su različitih kulinarskih afiniteta, članove grupe Bella Technika, Katarinu Jovanović, Bojana Dropca Bambija i Milorada-Mikija Ristića, spajaju dve navike: nikada ne piju i ne jedu pre i za vreme koncerata i u frižideru uvek moraju da imaju kvalitetno vino i rakiju

Kada se nekadašnjim članovima kultnog beogradskog sastava Darkwood Dub Bojanu Dropcu Bambiju i Miloradu-Mikiju Ristiću priključila operska pevačica Katarina Jovanović, nastao je bend Bella Technika. Godina im je trebala da “skuvaju” album Section, koji je za samo dva meseca osvojio domaću elektronsku scenu nudeći joj nešto sveže i drugačije. I dok se savršeno slažu u studiju i na bini, njihove kulinarske navike i životni stilovi su različiti. Katarina kuva svakog dana, Miki povremeno posećuje mesto gde mu borave šporet i frižider, a Bojan retko zalazi u kuhinju koju je, kao arhitekta, sam projektovao.

- Kuvanje je ozbiljna akcija koja zahteva vreme i energiju i zato mislim da vam niko ko se istinski bavi hranom neće reći da voli da sprema samo za sebe. Poznajem neke starije ljude koji poseduju francuske posudice za rernu namenjene jednoj osobi. Toga sve ređe ima. Za mene je priprema obroka poduhvat u kome uživam, pri čemu mi je poseban užitak da gostim porodicu i prijatelje. To se često pretvori u preterivanje u jelu i piću, što nije dobro jer smo u godinama kada bi ipak trebalo da vodimo računa o tome šta jedemo - kaže Katarina.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

PIJAČNA AVANTURA

Miki je za velike praznike šef kuhinje koji pravi sve, od predjela do deserta.

- Redovno okupljam porodicu za Uskrs i Božić, dok ostalim danima kuvam samo kad sam inspirisan i kad imam dovoljno vremena. To mi predstavlja zadovoljstvo, dopada mi se zen momenat koji kuvanje nosi sa sobom. Mogu da napravim paralelu sa spremanjem hrane i muzikom, gde vi od nečeg sirovog stvarate dodatnu vrednost. Jedino što ne volim, ni u jednom ni u drugom, jesu pripremne radnje.

A Katarina istinski uživa u svemu, od detaljnog planiranja jela do raspremanja kuhinje nakon obedovanja.

- Obožavam da posećujem pijacu i da pazarim kod svojih prodavaca, da razgovaram sa njima, da natenane biram namirnice koje ću kod kuće seckati i slagati u pleh. Najviše volim da se bavim velikim komadima mesa, koje dugo mariniram.

Bambi kategorički odbija šetnju među tezgama.

- Ne idem na pijacu. Svestan sam da je to što izgovaram jeres i da o tome možda ne treba pričati javno. Svi vole Kalenić, a meni je tamo gužva, nemam gde da se parkiram. Bio sam nekoliko puta i ne snalazim se, ne prija mi pijačni metež - objašnjava Bojan i dodaje kako sa suprugom radije obilazi beogradske restorane: - Sada, u ovim godinama, najčešće jedem hranu koja mi ne opterećuje želudac. Ako imam potrebu za nečim snažnijim, gledam da na to što pre zaboravim. I uspeva mi u poslednje vreme. Ljubitelj sam laganih kuhinja, onih koje, našim jezikom rečeno, nisu zimske, već su bazirane na svežim namirnicama posle čije konzumacije se dobro osećam. A ono što stvarno želim da jedem, to je druga priča. Kad u nekom restoranu sedim sa svojim društvom, onda mi i nije toliko bitno šta je na stolu.

Aludirajući na muziku, a ne na velike kuhinjske aparate, naziv benda smislio je Bambi, koji u svom domu najviše koristi frižider. U njemu uvek mora da ima belo vino, dok njegovi prijatelji iz benda više preferiraju rakiju.

- To je uređaj koji se u svakoj kući najviše upotrebljava. Mislim da je broj otvaranja vrata na frižideru veći od broja otvaranja sobnih ili bilo kojih drugih vrata. Ne provodim mnogo vremena u kuhinji. Sve što ima veze sa mnom kao arhitektom ne volim previše jer prepoznajem sebe u tome, a to me nervira. Svoju kuhinju sam sam projektovao, i ona me nervira.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

ESPRESO U TIŠINI

Premda ju je napravio sa željom da u njoj boravi često, da tamo provodi inspirativne trenutke, u Bambijevoj kuhinji najmanje uživa on. Ali ostalim članovima benda u njoj je veoma ugodno.

- U njegovoj kuhinji uglavnom pravimo espreso. Onda, pre probe ili u pauzi, sednemo na neku od udobih stolica, pijemo kafu i promišljamo. Ili je ispijamo u tišini. Tamo je uvek dobra atmosfera - ističe Katarina.

Uprkos uvreženom mišljenju da muzičari i glumci na sceni piju sve sem vode, sa Bellom Technikom je drugačije. Na nastupu ponajmanje brinu o piću.

- Za vreme koncerta ne jedemo i ne pijemo - jasan je Miki. - Nastupi zahtevaju mnogo tehničkih stvari koje treba obaviti između pesama, pa nemamo vremena ni za šta drugo. Ja nikad ne pijem na sceni. Voda stoji pored mene za svaki slučaj, ali ne mogu da se setim kad sam je poslednji put popio na koncertu.

Jednoglasno se slažu u tome da bi, kad bi mogli da biraju, njihov poslednji obrok bila riba.

- I to određena. Grilovani red snaper - naglašava pevačica, a Bojan bi svoje poslednje jelo verovatno ulovio:

- Pecam sa sinom, i to vrlo loše, ne zna se ko je gori od nas dvojice. Ali volimo to. Uglavnom pecamo kad smo zajedno na odmoru. Na moru, sa obale hvatamo male ribe koje plivaju blizu, pa ih posle spremamo. Bude zanimljivo.

Maja Gašić

Autor