Novi gastronomski trend za zdravo i vitko telo: Ishrana po uzoru na Vikinge

Autor:

06.06.2017 12:08

Foto:

Foto:



Ishrana po uzoru na Vikinge najnoviji je gastronomski trend koji je srušio meditaransku ishranu s trona najzdravije i, za vitku liniju, najpoželjnije ishrane. Nordijska kuhinja podrazumeva znatno više divljači na stolu.

Danci koji konzumiraju namirnice svojstvene krajnjem severu Evrope dnevno unesu i do 422 kalorije manje hrane, tako da smanjuju rizik oboljenja od dijabetesa za 20 do čak 40 procenata.

Ražani hleb

Za razliku od belog, ražani hleb potrebno je dvostruko duže žvakati i jednako toliko svariti. Bogat je manganom, koji je dobar za razvoj kostiju. Dobar ražani hleb mora biti u potpunosti sačinjen od raži, specifičnog je ukusa i može se pronaći u svim boljim pekarama.

Recite NE ovim namirnicama, jer posle njih ste još više gladni

Povratak korenima

Krompir, peršun i sve što raste ispod zemlje odlično je za prehranu. Crvena repa ili cvekla bogata je antioksidansima koji su glavni "krivci“ za njenu boju. Betalaini, crveni pigmenti, pomažu u vezivanju toksina na sebe i eliminisanju istih iz tela.

Meso divljači

Srnetina, zečetina, veprovina, u slučaju Vikinga, idealno je za ishranu po nordijskoj recepturi. Dobra zamena za divljač su jagnjetina i teletina. Losos, haringe i tunjevina idealna su dopuna ishrani. Meso ne treba jesti više od tri puta nedeljno.

Hranom do zdravlja: Ugledajte se na druge kulture i promenite navike u ishrani

Ulje iz uljane repice

Ni maslinovo ni suncokretovo. Ulje iz uljane repice, a zovu ga još i kanola ulje, baza je svih jela vikiške dijete. Odlično je za visoke temperature kuvanja, pa je pogodno za prženje, pečenje i roštiljanje.

Komentari. (0)

Loading