Muzička ikona stiže u Srbiju: Grejs Džons na Exit festivalu

Autor:

28.03.2018 14:06

Foto:

Foto:



Jedna od najvažnijih svetskih umetnica savremenog doba, muzička ikona, supermodel i filmska zvezda Grejs Džons nastupiće na ovogodišnjem "Exit" festivalu na Petrovoaradinskoj tvrđavi, saopštili su organizatori tog festivala.

Grejs Džons ne prestaje da šokira: Ekstravagancija je njeno drugo ime (foto)

Na glavnoj pozornici festivala pokazaće da je još pre Madone, Lejdi Gage i Rijane, kojima je bila najveći uzor, prva uvela avangardnu umetnost i visoku modu u svetske muzičke tokove, dodaje se u saopštenju.

Organizatori festivala podsećaju da je tu umetnicu magazin "Vogue" proglasio "ultimativnom modnom muzom", a muzički autoritet "Rolling Stone" za "neodoljivu umetnicu, modnu ikonu i simbol".

Nakon premijere na filmskom festivalu u Torontu, dugo snimani dokumentarni film o životu fascinantne art-rok zvezde, "Grace Jones: Bloodlight & Bami", imaće i svoju bioskopsku premijeru ovog proleća, upravo pred njenu turneju sa kojom dolazi u Novi Sad.

Grejs Džons je svoju karijeru počela kao supermodel u Parizu i Njujorku, radeći okružena najvećim imenima iz sveta mode. Njeno lice krasi naslovnice magazina "Vogue" i "Elle".

Grejs se ubrzo našla u najglamuroznijoj diskoteci svih vremena, njujorškom "Studiju 54", gde su njeni najveći fanovi, među kojima i Endi Vorhol, te brojni glumci i disko magnati, postali praktično omađijani njenom pojavom.

Nju je, kao živo umetničko delo, stvarao njen saputnik i čuveni francuski umetnik Žan Pol Gode, koji je njenu energiju pretvorio u neiscrpni niz scenskih i televizijskih nastupa, te fotografija koje će još dugo krasiti galerije, muzeje i udžbenike istorije umetnosti.

Spoj glamura i nezadržive sile skovan u reči "glamazonka", koja najbolje opisuje autentičnost i snagu koju Grejs igra uz Švarcenegera u filmskoj sagi o Konanu ili pak fatalne Bond žene koja može da savlada i jednog "agenta 007".

Ona svoju karijeru počinje rušeći dotadašnje stereotipe o tome kako bi manekenka trebalo da izgleda, ali ubrzo otkriva svoju pravu ljubav, muziku. Već 1977. godine izdaje prvi od deset studijskih albuma, uz kultni disko hit "I Need A Man", te fantastičnu obradu "La Vie En Rose" čuvene Edit Pjaf.

Nakon disko ere, njeno jamajčansko srce pronalazi se u saradnji sa čuvenim rege tandemom "Sly & Robbie" koji kreiraju hit "Pull Up to the Bumper". Ubrzo sledi i famozni "Libertango" Astora Pjacole čiju čuvenu temu obrađuje u velikom hitu "I've Seen That Face Before".