Male tajne iz kraljevske kuhinje: Elizabeta najradije jede iz plastičnog posuđa, a Dajana je bila na strogoj dijeti


Daren Mekgrejdi je godinama kuvao za članove britanske kraljevske porodice – kraljicu Elizabetu, princa Filipa, princezu Dajanu, kao i za Vilijama i Harija, a u razgovoru za časopis “Marie Claire” je otkrio kakve navike u ishrani imaju. Interesantno je, na primer, da su prinčevi kao deca obožavali hranu iz Mekdonaldsa, a da kraljica voli da joj se hrana služi u plastičnim posudama.


Kraljica uvek kasni na večeru

– Večera je u Balmoralu uvek bila servirana u 20.30, ali kraljici smo uvek govorili da je u 20.15. Ostali su znali pravo vreme večere jer su znali da će, kao i uvek, ona kasniti – ispričao je Mekgrejdi.

Princeza Dajana je bila na strogoj “postbulimija” dijeti

– Jednog dana mi je rekla: ‘Daren, ti se brini o masnoćama, a ja ću se za ugljene hidrate pobrinuti u teretani.’ Promenili smo sve. Svoju knjigu recepata iz Bakingemske palate sam bacio u smeće i počeo da pripremam zdravu hranu. U Bakingemskoj palati se o njenim problemima sa bulimijom nije govorilo. Niko nije smeo da zna za to. Obožavala je punjene paprike i patlidžane, kao i ribu.  Jedino crveno meso koje je jela bila je jagnjetina. Govedinu nikad nije okusila.

Gosti princeze Dajane nikad nisu saznali da je ona jela niskokaloričnu verziju njihovog menija

– Umela je da mi kaže: ‘Napravi mus za predsednika Regana.’ Ona to nije mogla da jede jer sadrži majonez i pavlaku, pa bi mi rekla da  za nju napravim verziju bez masnoća. Tako sam i radio. Često bi ona jela niskokaloričnu verziju, dok bi oni pojeli onu sasvim normalnu, a niko ne bi ni primetio razliku.

Hrana je često propadala

– Jednom je Sara Ferguson otišla u pozorište i zatražila je da joj pripremimo večeru za 22.30. Taman kad smo sve završili, pozvala nas je i rekla: ‘Ipak ćemo jesti u restoranu.’ Sav trud bio je uzaludan, a hrana je propala.

Vilijam i Hari su obožavali brzu hranu

– Sećam se da je jednom princeza došla u kuhinju i rekla: ‘Otkažite ručak za momke, idemo napolje. Vodim ih u Mekdonalds’ Ja sam rekao: ‘Pa, bože dragi, Vaše visočanstvo, ja to isto znam da napravim. Znam da napravim hamburgere.’ Onda mi je pojasnila: ‘Ali oni žele igračku.’ Da, momci su stvarno voleli Mekdonalds, kao i odlaske na picu. Iako su pripadnici kraljevske porodice, bili su potpuno isti kao i sva ostala deca.

Elizabeta Druga obožava crnu čokoladu, a ne podosi beli luk

– Kraljica voli hranu s imanja – divljač, fazane, divlje kokoške, jarebice. Ali, naravno, voli i čokoladu. Što tamnija, to bolja. Dok na meniju se nikada nije smeo naći beli luk. Mrzela je njegov miris, ali i ukus.

Kraljica najradije jede iz plastičnog posuđa

 – Ljudi uvek misle da kraljica sigurno jede iz zlatnih tanjira sa zlatnim noževima i viljuškama. Naravno, i to se događa, ali u Balmoralu je jela voće iz plastičnih žutih posuda. U nekim drugim prilikama, pak, voće je znala da jede iz tanjira optočenih dijamantima. Reč je o posuđu na kojem su se nalazila tri zlatna konja, a bilo je prekriveno dijamantima, rubinima, safirima i smaragdima. Pre 30 i nešto godina procenjeno je na 500 hiljada funti.

Princ Filip je umeo da zameni obrok sa osobljem

– Došao bi u kuhinju i pitao šta ima za večeru. Rekao sam: ‘Imam meso od jagnjećih očiju, Vaše veličanstvo.’ Pogledao je po kuhinji i ugledao kotlete. Pitao me za koga je to, rekao sam da je za poslugu. ‘Oh, mogu li i ja imati to za večeru?’ Na kraju sam mu servirao kotlete, a osoblje je moralo da jede njegovo jelo – kaže Mekgrejdi.

Autor: Gloria.rs
Foto: Guliver/Getty images, Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi